- 5 év után új lemez. Zorán mindig hoz valami újat. A Körtánc ezúttal milyen titkokat rejt?


- Nálunk nem rögtön derül ki, hogy mi lesz az a néhány dal, ami meghatározza egy lemez arculatát. Megszületett a kóló. Meg még egy ilyen típusú dal, amely idézi mondjuk, az én déli származásomat. Belgrádban születtünk Dusán is, meg én is. Akkor már úgy gondoltuk, hogy induljunk el lefelé, hogy az általunk sosem érintett része az életünknek, hogy Belgrádban születtünk, azzal egy kicsit nyúljunk vissza a gyökerekhez. De azért módjával, mert 6 éves korom óta élek Magyarországon. Teljesen természetes, hogy magyarnak érzem magam. De azt hiszem, ezzel minden gyerek így van, aki máshol kezdi el élni az életét.

- Plusz még a „Körtánc” jelképrendszere egy olyan összekapaszkodást is jelképez, amit úgy táncolnak, hogy a férfiak, és a nők összekapaszkodnak. Kell a mai világban, hogy megfogva egymás kezét, előre tudjunk lépni. Fontos, hogy aki hallgatja a számokat, pár percre felejtse el a mindennapi gondokat.

körtánc

- Van-e az új dalok között karcos simogató zene, a már megszokott mély érzelmekkel?

- Megpróbálunk a dalainkkal mindenkit megérinteni. Például a „Ballada a mamákról” című számmal. Mamája ugyanis mindenkinek volt. Én úgy gondolom, hogy a zene közvetítése a nézők, hallgatók felé, egy játszma. Két félen múló játszma. Interaktív, mert ahogy a közönség fogadja, mi úgy váltunk, közben a színpadon nagyobb kezünk lesz, vagy kisebb kezünk lesz. Nagyon fontos a visszajelzés, ha beindulnak a nézőtéren ezek az érzelmek. Csak ritmusra reagálni, az nekem már kevés. Kell, hogy jöjjenek az érzelmek.

- Keveset hallani a magánéletéről…..


- Nincsenek kifejezetten határok, vagy kőfalak a magánéletemben.  A feleségem Hegyi Barbara is, meg én is a nyilvánosság előtt éljük az életünket. Ő színésznő, én zenész. Ami megmarad számunkra, azt igyekszünk megóvni a bepillantó szemektől, mert attól lesz igazán a miénk. Ez a világon mindenhol így van, leszámítva azt, aki ebből üzletet csinál, és pénzért eladja a magánéletét. Mi igyekszünk a magánéletünkből megtartani egy kicsit.

Zorán

- Óriási az út, amit bejárt. Lassan 70 éves lesz. Félelmetes az az energia, ami önből árad.

- Ennek az a nyitja, hogy a zene, a koncertek, tőlem nem vesznek el energiát. Így nincs is szükségem semmiféle feltöltődésszerű tevékenységre. Amikor lejövök a színpadról, akkor feldobottabb állapotban van, mint előtte. Ez csalóka, mert az adrenalin szint fent van. Egy koncert hihetetlen lelki és fizikai energiákat igényel, több mint két órán keresztül. Érdekes módon utána mégis bulizni szoktunk, meg nem fekszem le korán. Nem vagyok láblógatós ember, nem járok pecázni, vagy nincs külön hobbim. Olvasni azonban szeretek, például elméleti fizikáról vagy részecske fizikáról. Ez a téma már egyetemista korom óta érdekel. Igen talán az olvasás az egyetlen, ami kikapcsol, ami érdekel, és amit nem érzek elpocsékolt időnek.

- Rengeteg új hang és arc jelenik meg a zenei palettán? Ön szerint szükség van ennyi tehetségkutató műsorra?

- Kicsit engedékeny vagyok, hiszen én is egy tehetségkutatón indultam, mint jó páran a pályán. A napokban itt volt egy amerikai srác, csak a szülei magyarok. Vele beszélgettünk arról, hogy ott is rengeteg tehetségkutató verseny van, de nem nagyon lett senkiből semmi. Egyébként ha megnézzük, alig van olyan a most általunk ismert sztárok közül, világsztárok közül, aki versenyen indult volna. Nehéz dolga van azoknak, akik belepottyannak egy új életkörülménybe, nehéz, hogy ne szálljanak el. Ha ma kellene indulni, ma lennék kezdő, én nem mernék jelentkezni. Inkább valami más szakmát választanék. Szerintem ez őrjítően veszélyes. De míg a zenészek körében fiatal jazz zenészek tömegével képzettek, van fantáziájuk, lesz belőlük egy zenekar, szétesnek, újra összeállnak. Szóval nem csak tehetségkutatókon felbukkant előadók vannak, ennél sokkal gazdagabb a zenei világunk.

Zorán

- Mire készül most?

- December 20-án, az Arénában koncertezünk. Nekünk magyar előadóknak iszonyú konkurenciában kell helytállnunk. Hiszen világsztárok jönnek-mennek, rengeteg pénzzel a hátuk mögött, rengeteg próbaidőszakkal, gyakorlási lehetőséggel. Járják a világot. Nekünk arra van lehetőségünk, hogy minden erőnket, energiánkat összeadva egy produkcióban mutassuk meg, amire hónapokig készülünk. Nehéz a sok világsztár mellett elhitetni a nézőkkel, hogy mi is csodára vagyunk képesek.


Előtte azonban Kaposvár. A koncertre Zorán megígérte, hogy kikúrálja magát. Nagyon megfázott, náthás, és emiatt jól megszokott hangja is mélyen zeng most. November 21-én azonban már körtáncra hívja  a kaposváriakat. Reméljük a mély zenei élmény nyomot hagy városunkban is.

Hallgassa meg Zorán egyik dalát! A videó a Duna Tv. felvétele.


 



Koncert részletek itt!

Címkék: Körtánc, Zorán, lemez, új, kultúra, Kaposvár