Október 13-tól két héten át voksolhatnak a www.szitakaroly.hu honlapon, de véleményüket elküldhetik levélben vagy e-mailben is.

Mint arról korábban beszámoltunk: szeptember  2-án, az új kulturális központ átadó – avató ünnepségén kérte fel a kaposváriakat Szita Károly, Kaposvár polgármestere, hogy legyenek ők a keresztanyák és keresztapák, adjanak ők nevet az új létesítménynek. A www.szitakaroly.hu weboldalon hat - civilektől és művelődési szakemberektől származó – alternatíva közül lehetett választani (Vaszary Kultúrpalota, Új Helikon Kultúrpalota, Fekete István Kultúrpalota, Rippl Palota, Copus Kulturális Központ, EKKA - Együd Kulturális Központ-Agóra).

Az azóta eltelt bő egy hónap alatt több, mint 300-an voksoltak és számos javaslat is érkezett, köztük néhány olyan érdekes, egyedi is, mint például a “Merengő” Művészetek Háza, a Tükörpalota és a KAMÜH, vagyis Kapos Agóra Művelődési Ház.

Agóra éjszaka


A Copus a Kapos latin elnevezése. A név már Szent István király 1009-ben kiadott pécsi püspökségi alapító oklevelében is szerepel.  
Az Új Hélikon kifejezés Csokonai Vitéz Mihály 1799-es költeményében (Jövendölés az első oskoláról Somogyban) olvasható. Csokonai a korabeli elmaradottság ellenére bizakodva írta: "De tán jő / Oly idő, / Melyben nékünk / A vidékünk / Új Helikon lesz."

Együd Árpád neve pedig minden kaposvári és somogyi számára ismerős. A néprajzkutató -  aki a fáradhatatlanul kutatta és gyűjtötte a dalokat, táncokat, népművészeti hagyományokat – gazdag életművet, sok ezer hangfelvételt, feljegyzést hagyott hátra.

Mivel igen sokan nyilvánítottak véleményt, elnevezik a belső tereket is. A beköltöző képtár neve természetesen továbbra is Vaszary képtár marad, de külön nevet kap majd a színházterem és a próbaterem.

Október 28-ig lehet szavazni, így a novemberi közgyűlésen már a végleges javaslat kerül a képviselők elé.

Címkék: művelődés, Együd, Agóra, Szita Károly, kultúra