Óránként több száz vagy ezer hullócsillagot produkáló meteorzápor is előfordulhat. Ez akkor fordul elő, amikor az adott meteorrajt létrehozó üstökös a Nap, a Föld közelében tartózkodik. Ekkor az üstökös által a közelmúltban kibocsátott, még szét nem oszlott, sűrű porfelhőbe rohan bele bolygónk - ezért tűnik fel olyan sok hullócsillag az égen. Ilyen eseményt jeleztek előre a tudósok 2011. október 8-ára szombatra a Drakonida meteorrajjal kapcsolatban. A raj már régóta ismert, de átlagos maximuma idején sem produkál tíz meteornál többet óránként. Idén azonban teljesen más lehet a helyzet: hasonló az 1933-as és 1946-os évekhez, amikor rövid ideig közel 10 ezer darab/óra aktivitással jelentkeztek a Drakonidák.

Az esemény magyar idő szerint 19 és 22 óra között lesz. Két maximumot is előre jeleztek, 19.09-kor és 21.57 körül. Az időpontok az ázsiai és az európai megfigyelőknek kedveznek. Az első az időpontban még nem lesz teljes sötétség Magyarországon, mivel a Nap 18 óra előtt néhány perccel nyugszik csak le. Ám ha valóban sok meteor mutatkozik az égen, és főleg ha fényesek is feltűnnek közöttük, rendkívüli látványban lehet részünk.

Hullócsillag

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen előrejelzéseket, különösen a várható meteorok számát erős fenntartással kell fogadni. A meteorcsillagászat a sok kutatómunka ellenére viszonylag fiatal tudományterület, és jó néhány korábbi előrejelzése már tévesnek bizonyult. Mindennek ellenére elképzelhető, hogy az elmúlt évek leglátványosabb meteorzápora várható idén október 8-án.

A hullócsillagok megfigyelése szabad szemmel végezhető. Optikai segédeszköz nem kell hozzá, azonban a sötét, zavaró fényektől mentes égbolt fontos tényező. Sötét ég alól több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól. Helyezkedjünk el úgy fekve, hogy alátámasztott fejünk körülbelül 50-60 fokkal nézzen a horizont fölé - és ami a legfontosabb: legyünk türelmesek. Sajnos az időjárási előrejelzések egyelőre nem túl biztatóak, mert pénteken egy hidegfront éri el az országot.

Forrás: Origo.hu

Címkék: hullás, Föld, meteor, csillag, szombat, kultúra