A Belügy Minisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság(BM OKF) a katasztrófák elleni védekezésben résztvevő szervezetek munkájának elismeréseként, illetve a további feladatellátás ösztönzése érdekében a hagyományteremtés szándékával mostantól csapatzászlót kíván adományozni. A zászló a hazához, a nemzethez, a közbiztonság ügyéhez, a belügyminiszter által irányított szervekhez való tartozás, az esküben vállalt kötelezettségek teljesítésének, az önfeláldozó szolgálat és helytállás jelképe, egyben az adott szervezetet önmagában is megtestesítő szimbólum lesz.

A csapatzászló adományozásának ténye kifejezi a katasztrófák elleni védekezésben közreműködő szervezetnek a köz javára, az élet és az anyagi javak védelme érdekében végzett tevékenységének fontosságát, és elismeri a különböző veszélyhelyzetek során tanúsított helytállást. A csapatzászlót azok a szervezetek kaphatják meg, amelyek nem jogosultak arra, hogy a belügyminisztertől belügyi csapatzászlót kapjanak, ugyanakkor szerepük kiemelkedő a katasztrófák elleni védekezés során. Ilyenek az önkéntes mentőszervezetek, a köteles polgári védelmi szervezetek, az önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint a közeljövőben megalakuló önkormányzati tűzoltóságok, amelyek hatékonyan vesznek részt a mindennapi káresemények, és a kiterjedt veszélyhelyzetek felszámolásában.

A katasztrófák elleni védekezésben résztvevők és a közvélemény dönti el, hogy milyen legyen a csapatzászló. A kialakított szakmai javaslat szerint a csapatzászló nemzeti színekből összeálló, háromszög díszsorral szegélyezett fehér selyemzászló. Jobb oldalon középen Magyarország címere, felette az adományozott szervezet, alatta az adományozó neve szerepel. Bal oldalon a katasztrófavédelem címere, felette és alatta egy nemes eszményű jelmondat, amelyre a BM OKF az alábbi négy változatot készítette:

Ide kattintva megtekintheti a változatokat és szavazhat 2011. szeptember 27-ig.

Címkék: katasztrófa védelem, adományozás, zászló, csapat, szavazás, kultúra