A lélekharang a templom legkisebb arangja, melyet önmagában haldoklás, illetve halálesetnek, egy lélek e világból való távozásának hírüladására használtak. A lélekharang hívta hajdanán
a híveket a haldokló mellé, hogy imáikkal kísérjék el élete legsúlyosabb perceiben. Tudatta a halál beálltát is a hívő közösséggel, s a megszólaltatás módja azt is kifejezte, hogy férfi vagy nő-e a halott. Este az Úrangyala imádság után a halottakért való imára invitálta a hívőket.
A lélekharang a lélekajánlás és a haldoklókról való gondoskodás fontos eszköze volt, főként kisebb városi közösségben és falun. Az élet modernizálása, a kórházi halál gyakorisága a harang jelentőségét háttérbe szorította.

Lélek harang


/a kép illusztráció/

Most Kaposváron ismét felidézik a hagyományokat. A Somogy Temetkezési Kft. saját költségen, 600 ezer forintból készítteti a jelképet. Somogyban egydüliként, a kaposvári Keleti temetőben lesz ilyen. Halottak napján már meg is kongatják. Ezt követően minden temetéskor megszólal majd. A hagyományok szerint a halottak lelke így könnyebben visszatalál majd szeretteihez.   

Címkék: temetőben, lélekharang, keleti, Somogy, Kaposvár, kultúra