Üres újságtárolók a megyei és városi könyvtárban. Több tucat szakfolyóiratot, de a kismamák újságjait is lemondták. Sőt a külföldi lapok kifizetése is gondot okoz. Pedig sokan pont ezért járnak ide. Gerdelics Éva angolt tanít. Szabadidejében szívesen forgatja a különböző szaklapokat a könyvtárban. Megvenni ugyanis nem tudja. "Sajnos, olyan a fizetés meg olyan a helyzet, hogy nem tudjuk ezt megengedni, úgyhogy én ezt egy picit felháborítónak tartom" - mondta Gerdelics Éva. A 200 lemondott újságból azonban néhány megmenekült. Az olvasók vagy a könyvtárosok ugyanis saját jövedelmükből fizettek elő rájuk. Lelovics Béláné péládul a Képmás Családmagazinra. "Ez egy nagyon szép, értékes újság. Jó cikkek vannak benne én is szívesen olvasom. Sajnáltam volna ha az olvasókhoz nem jut el" - nyilatkozta Lelovics Béláné, könyvtáros.

Könyvtár


A megyei önkormányzat megszorítása érintette legérzékenyebben a könyvtárat. 3 év alatt 40%-kal csökkentették a támogatást. A központi források 2 millióval csökkentek. Míg 3 éve 8000 új könyvet vásároltak évente, addig most kevesebb, mint felét. Ezt az olvasók is sérelmezik. "Nagyon szeretnénk új könyveket biztosítani az olvasóknak. Mert leginkább azért jönnek. Ez egy kicsit megcsappant, a beiratkozó olvasók létszáma. Nem tudjuk azt biztosítani amit 10 évvel ezelőtt" - mondta Köpflerné Szeles Judit megbízott igazgató, Megyei és Városi Könyvtár . Egy születésnapi könyvet mutatott a könyvtár igazgatója. Az ünnepelt születésének napján történt érdekességeket, újságcikkeket gyűjtik össze ebbe. Ez most a sláger, sokan rendelnek tőlük ilyet ajándékba. A könyvtár dolgozói ezzel a szolgáltatással próbálnak némi plusz bevételt termelni az intézménynek.

A szerkesztőség a fenntartót is szerette volna megkérdezni mi az oka az elvonásnak. Azt válaszolták: a jövő héten nyilatkoznak ez ügyben. Addigra eldől az is, milyen fenntartásban működik majd tovább somogy 234 könyvtára.

Címkék: újság, olvasók, könyv, könyvtár, Kaposvár, kultúra