Özvegye és hagyatékának kezelője, Szászné Hajdú Katalin előzetes bejelentkezés alapján – belépődíj ellenében – fogadja az érdeklődőket, akiknek a 2003-ban elhunyt Szász Endre életművéből mutat be válogatást és tárlatlátogatást szervez. Élete utolsó évtizedében a várdai kastélyban élt és dolgozott Szász Endre világhírű festőművész.

szász endre


A festőóriás, Szász Endre halálának 8 éves évfordulója alkalmából a művészre emlékezve özvegye, Szászné Hajdú Katalin szeptember másodikára meghívta a várdai nyugdíjasokat a kastélylátogatásra. Ezzel régi vágya valósult meg az egykor a kúriában dolgozó, valamikor ott gyerekeskedő, vagy éppen ifjúságát ott töltő várdai nyugdíjasoknak, hiszen mai állapotában még nem láthatták a hajdani kultúrházat, az egykori színpad helyén visszaállított télikertet, az  egykori osztálytermet, ifjúsági klubot, a tanács régi épületét. Sokaknak a szülei is itt dolgoztak az egykori Somssich-Matolay kastélyban.

szasz_kastely_2


Szász Endre és felesége 1991-ben költözött be a kúriába, amelyet előtte három éven át újítottak fel.

kúria

/A park és a kúria területét, vagyonőr, kamerák, riasztó- berendezések és kutyák védik./

 

Szászné Hajdú Katalin a Kapospontnak elmondta: úgy érzi, ez a Szász hagyaték gondozásának egyik állomása. A művész özvegye szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a művész óriás sokoldalú tevékenységét. Szász Endre új arca is megjelenik a tárlaton. Az a sokfajta nyelv és világ, amit attól függően használt a művész, hogy kivel kommunikált. A szimbolista stílustól  az elvont stílusokig. Felidéződnek különleges iparművészeti tervei. A bemutatón megjelennek azok az egyedi minták, amikre a porcelángyártás, a kristály, a szőnyeg iparban örökre rátette névjegyét Szász Endre. Még különleges bélyegeken is láthatják az idelátogatók a művész kezenyomát. Szászné Hajdú Katalin azt ígéri: a tárlatlátogatást különleges történetekkel fűszerezi majd. Megtudhatják azt is, hogy a művész milyen színes egyéniség volt. Pozitív kisugárzású, jókedélyű, igazi társasági ember.

szász_kastély_1


A festőóriás munka és a haza szeretetével mutatott példát másoknak. Olyan egyedit alkotott, amire csak nagyon kevesen képesek. Ebbe az örökségbe enged bepillantást a Szász-kúria.

Szász

/A park és a kúria területét, vagyonőr, kamerák, riasztó- berendezések és kutyák védik./

 

Látogatói bejelentkezés: telefon: 30/9596979

e-mail:ktlnszasz(kukac)gmail.com

Címkék: Hajdú, Szász, Endre, katalin, kúria, felújítás, kultúra