Ünnepeltek az iharosberényiek, ugyanis befejeződött 2010-ben kezdődött iskolafejlesztésük. Több mint 600 millió forintnyi uniós és hazai forrásból tornaterem is épült a településen. 200 tanulót szeptembertől megújult iskola fogad.

Az iskolában a halmozottan hátrányos diákok száma 80 százalék feletti. Súlyosbítja a problémát, hogy a sajátos nevelést igénylő gyerekek száma is igen magas - tájékoztatott az Iharosberényi Körzeti Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Horváth Zsolt.

Ezért kiemelt hangsúlyt fektettek a differenciált fejlesztésre, felzárkóztatásra alkalmas eszközök beszerzésére. Nyelvi labort, mozgásfejlesztő szobákat is kialakítottak a 300 éves Inkey-kastélyban. A térség fideszes  országgyűlési képviselője szerint a fejlesztés javíthat a település életén is.


Egy-egy ilyen beruházás nem csak a materiális megjelenésben növeli a térség gazdagságát, hanem az összefogás, a közösség erejében és nem beszélve a fiatalok itt tartása érdekében a térségben érdemes itt boldogulni - mondta a KaposPontnak az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Szászfalvi László.

A lényeg az az emberi munka, amit a kedves kollégák befektetnek - mondta ünnepi köszöntőjében Hoffmann Rózsa államtitkár. A politikus szerint a magyar oktatás rendszere átalakításért kiált, ezért tervezik, hogy átvenné az állam az iskolákat. De ez nem járna jelentős, megrázó változásokkal, mondta. A nagyobb állami szerepvállalás azt szolgálja minden egyes gyerekek kelettől nyugatig, északtól délig ugyanazt a kultúrát kapja. Ezt pedig egy egységes, államilag ellenőrzött, finanszírozott és irányított iskolarendszerben lehetséges. Hozzátette: a helyi önkormányzatok vissza is vehetnék az iskolákat, ha a megfelelő kritériumokat teljesítik.

Címkék: Hoffmann Rózsa, átadás, hátrányos, Iharosberény, iskola, kultúra