Gazdag kínálat fogadta a kamarazenei fesztvál közönségét. A nagy klasszikus darabokon kívül olyan kuriózumok is megszólatak, amiket még soha nem hallhatott a közönség. A világhírű ütős, Collin Currie például több tucat ütősön adta elő a számára íródott Trylógiát.

A szólókarrieremnek ez az egyik legfontosabb darabja. 11 évvel ezelőtt adtam elő először, ezt a művet. Angliában, Japánban és Amerkában játszottam különböző koncereteken. Azt akartam, hogy itt Magyarországon, Kaposváron egy ősbemutatóval lépjek fel - mondja Collin.

Ma délelőtt is kuriózumot hallhatott a közönség a Hősök Templomában. Fassang László orgonaművész és felesége Rohmann Gitta csellóművész, Liszt első elégiáját játszotta. A művészek azt mondják: fontos, hogy kevésbé ismert darabok is felcsendüljenek a fesztiválon.

Én nagyon sok modern zenét játszom és nálam ez egybe folyik és nincs éles határ, hogy ez most klasszikus vagy modern zene - mondja a csallóművész Rohmann Gitta.

kamarazene_1

A 8 nap alatt 18 komolyzenei és 8 könnyűzenei koncerten szórakozhatottak az emberek. Tegnap este például Pély Barna és zenész barátai léptek fel. Újraértelmezték a dalokat. Kicsit jazz-es hangzást kaptak a jól ismert számok.

... azokat a számokat, amiket sokszor szoktál játszani, teljesen másként tudod előadni, másik energiaszintet tudsz beletenni gyakorlatilag az egészt dalba - mondja az előadóművész Pély Barna.

A koncertekre minden jegy elkelt. A termek zsúfolásig teltek minden alkalommal. 18 ezer ember élőben hallgatta az előadásokat. De a következő 8 napban rajtuk kívül még több millióan hallhatják a Bartók Rádión keresztül.

Én úgy gondolom, ahogy a tavalyinak ennek is a hallgatottsága 100 millió körül lesz - mondja a feasztivál igazgatója, Bolyki György.

A kaposvári Tour Inform Irodában is több százan fordultak meg naponta. Nemcsak a kaposvári de a környékbeli vendéglátó helyek is megteltek. A zárókoncert szombaton éjjel 11 órakor kezdődik a református Templomban.

Címkék: komolyztene, kamarazene, fesztivál, somogy, kaposvár, kultúra