Nézze meg a kiállításról készített ízelítőt!

 

 

Kaposvár a 150 éve született, Európában is számon tartott művésze tiszteletére emlékévvé nyilvánította a 2011-es évet. A jubileum okán rendezvények, kiállítások sorát szenteli Rippl –Rónai József művészetének és életútjának. A cél az, hogy a festõóriás munkássága és a somogyi megyeszékhely neve elválaszthatatlan egységként kapcsolódjon össze a köztudatban.

 

Rippl

Szomorúság, 1903. olaj, karton, 67×47,5 cm. MNG, Lsz.: 6099

Szita Károly a Rippl-Rónai-emlékév kiemelt eseményének nevezte a december 31-ig látogatható tárlatot. Kaposvár polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal, felajánlásukkal segítették az egyedülálló kiállítás megszervezését. Szita Károly elmondta azt is: minden akadály elhárult a Róma-hegyi villa és parkjának felújítása elõl, így hamarosan egy új látogatóközponttal bõvül a festõ - ma múzeumként működõ - egykori otthona.

Rippl

Búcsú a kaposvári templomtéren, 1905. papír, pasztell, 30,5×36,5 cm. RRM, Lsz.: 83.43.2.

- Aki ma Magyarországon Rippl-Rónai József művészetét látni szeretné, annak el kell látogatnia Kaposvárra, már csak azért is, mert tucatnyi olyan kép is látható, amelyet korábban nem állítottak ki sehol sem – mondta Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója. A művészettörténész szerint nagy szükség van az olyan kulturális szentélyekre, mint amilyen a kiállítás otthonául szolgáló, teljes egészében átépített Együd is. Csák Ferenc szólt arról is, hogy Rippl-Rónai képeit világszerte keresik, így a jövõben egy-egy kiállítás idejére a Nemzeti Galéria is elkéri majd a kaposvári közgyűjteményekben kiállított festményeket.

Rippl

Kövezik a kaposi Fő utcát, 1905. MNG, Lsz.: 7035



A Rippl-életművet 138 festmény mutatja be. A tárlat 4 és félmilliárd forintot érõ - részben közgyûjteményekbõl, részben pedig magángyűjteményekbõl származó - anyagát Horváth János Milán, a Rippl-Rónai Múzeum mûvészeti osztályának vezetõje, az egyik legkiválóbb Rippl-Rónai-kutató válogatta össze úgy, hogy a magyar festészet elsõ modern mesterének mind a négy alkotói korszaka nyomon követhetõ.

Rippl


Amikor az ember visszaemlékezéseiből él, 1904. olaj, lemezpapír, 70,4×103,6 cm. MNG, Lsz.: 3296



A kiállítás megnyitásával párhuzamosan megkezdődött a nemzetközi kamarazenei fesztivál is. Bolyki György fesztiváligazgató kiemelte: - Tavaly, az elsõ koncertsorozat idején abban bíztunk, hogy a Kaposvárra látogató vendégek a koncerteken kívül más értékes kulturális és szórakoztató programon is részt vehetnek. Nagy öröm, hogy ez az elképzelés megvalósulni látszik.

Nézze meg a nyitókoncerten készült videót!

 

 

Kaposvár a kiállítást abban az Együd Árpád Művelõdési Központban rendezte meg, amelyet az Európai Unió támogatásával, az Agóra program részeként épített át 1,8 milliárd forintból. Az intézményt teljes egészében szeptember első hetében veheti birtokba a közönség.

Címkék: Károly, Rippl Rónai, Szita, nemzetközi, kiállítás, kultúra