Az Aranycsapat egykori sztárjait a mai tizenévesek is ismerik. A Rákóczi fiataljai is részt vettek azon az ünnepségen, amelyen Czibor Zoltán előtt tisztelegtek a kaposváriak. Az emléktáblát a József Attila utcában leplezték le.

- Tudjuk, hogy Svájcban, a berni vébén másodikak lettek, és külföldön sokat nyertek - mondta Kiss Ferenc.

Az emléktábla-avatón elhangzott: amikor példaképeket keresünk, nem feltétlenül kell külföldi sztárokra gondolni.

- Kellenek olyan zsinórmértékek, kellenek olyan kősziklák, akikhez kell ragaszkodni. Ő pályafutásával és életútjával is bizonyította, hogy példakép lehet az ifjúság számára - mondja Kenéz Ádám, az Ifjúsági Futballfesztivál igazgatója.

A neves sportembert és páratlan pályafutását Kaposvár polgármestere, Szita Károly és a Magyar Labdarúgó Szövetség sportigazgatója, Nyilasi Tibor is méltatta.

Kaposváron nagyon kevés időt élt, az élet úgy hozta, hogy elkerültek Komáromba - meséli Nyilasi Tibor

Czibor Zoltán egyetlen még élő testvére, Czibor Zsuzsanna elmondta: bátyjának a család és a futball volt a mindene.

- Nagyon elérzékenyültem, nagyon boldog voltam. Az édesapámra, édesanyámra vagyok büszke, hogy három gyerekkel is vállalta a megélhetést Kaposváron. Zoli bátyám itt született 1929-ben. Mi 11 évvel később születtem, 71 vagyok, ő 82 lenne - meséli Czibor Zsuzsanna.

A legendás balszélső az Aranycsapat tagjaként 1952-ben olimpiai bajnoki címet nyert, két évvel később pedig tagja volt a világbajnoki ezüstérmes válogatottnak. Czibor Zoltán a Komárom, a Ferencváros, a Csepel és a Honvéd csapataiban játszott, míg külföldön a Roma, a Barcelona, az Eszpanyol, a Bázel és az Austria Wien (vín) mezét is felhúzta. Czibor 47 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, s 17 gólt szerzett.

Címkék: Czibor Zoltán, példakép, emléktábla, avatás, kultúra, Kaposvár