A támogatás mértéke összesen 191 millió forint, ebből létszámarányosan 5-15 millió forint közötti összeget kapnak a működőképesség határára sodródott önkormányzatok - ezt mai sajtótájékoztatóján  Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár jelentette be, felidézve, hogy korábban háromszázmillió forintot különítettek el a kisiskolák újraindítására, de nagyon kevesen jelentkeztek a felhívásra, így csak négy, korábban bezárt iskola nyitja meg a következő tanévben ismét a kapuit. Az ezzel járó gondokat csak négy település – Geszteréd (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye),  a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót, a Vas megyei Pecöl és a baranyai Siklósnagyfalu – merte felvállalni.

Ezt követően döntöttek úgy, hogy a fennmaradó 191 millió forintot a bajban lévő intézmények megsegítésére fordítják. Ezeknek az iskoláknak néhány millió forint is mentőövet jelent - szögezte le az államtitkár. A 300 millióból tehát mintegy 100 millió forinttal támogatta az államtitkárság a fenti négy önkormányzatot, a fennmaradó összegből pedig azokat a falvakat segítik meg, amelyek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordultak, hogy megmentsék iskolájukat a bezárástól.

Magyaratád, iskola

A magyaratádi iskola ötmilliós rendkívüli támogatást kapott az államtitkárságtól

Az intézmények működtetése ugyanis két forrásból történik, részben a központi költségvetésből, ez hozzávetőlegesen 45 százalék, a maradékot az önkormányzatoknak kell finanszírozni. Sok helyen azonban olyan szegények a községek, hogy a pedagógusok bérének a kifizetése is gondot jelent, nem hogy az infrastruktúra üzemeltetése. A települések a most kapott összeget tehát főleg bérpótlásra és a közüzemi számlák finanszírozására fogják költeni.

Juta, iskola

A jutai is iskola is megmenekül a bezárástól

Az államtitkár elmondta, hogy a mostani gyorssegély után hosszú távon a most készülő közoktatási törvény fogja rendezni ezeknek az intézményeknek a helyzetét. Rendkívül fontos ugyanis, hogy megmaradjanak a településeken az iskolák, ha másképp nem, hát legalább az alsó tagozat, még ha összevont formában is. Ellenkező esetben arra kényszerülnek az ott élő fiatalok, hogy elhagyják otthonukat. A kisiskolák megőrzése tehát nem gazdasági, hanem társadalompolitikai kérdés.

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa bejelentette, hogy a 2011/12-es tanév nemzeti megnyitóját éppen ezért egy olyan községben tartják, ahol ősszel újraindul a korábban bezárt iskolában a tanítás, mégpedig a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.

A támogatott települések:
Bács-Kiskun megye: Tataháza (10 millió Ft), Kunbaracs (8 millió Ft). Baranya megye: Palotabozsok (5 millió Ft). Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Szuhogy (5 millió Ft), Rudolftelep (5 millió Ft), Szakáld (5 millió Ft). Győr-Moson-Sopron megye: Rábatamási (10 millió Ft). Heves megye: Rózsaszentmárton (5 millió Ft), Mezőszemere (10 millió Ft). Jász-Nagykun-Szolnok megye: Jásztelek (8 millió Ft), Kőtelek (15 millió Ft), Tiszagyenda (10 millió Ft). Nógrád megye: Magyarnándor (10 millió Ft), Nagybárkány (15 millió Ft). Pest megye: Kemence (5 millió Ft). Somogy megye: Szentbalázs (10 millió Ft), Juta (5 millió Ft), Magyaratád (5 millió Ft). Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Tiszakerecseny (10 millió Ft). Tolna megye: Gyulaj (5 millió Ft). Vas megye: Horvátzsidány (5 millió Ft), Hegyhátszentjakab (5 millió Ft), Veszprém: Bakonyszentkirály (10 millió Ft), Somlószőlős (10 millió Ft).

(Forrás: Oktatásért Felelős Államtitkárság, kormany.hu)

Címkék: Magyaratád, kisiskolák, államtitkárság, Szentbalázs, Juta, kultúra