A tanárnőt alakító Varga Zsuzsanna végletekig türelmes és figyelmes a diákjaival. Még akkor is ha van egy olyan rossz diákja, mint neki most. Próbál egy olyan hangsúlyt teremteni, ami nem egy kibírhatatlan tanárnőt mutat be, hanem amilyenek szerinte a pedagógusok. Nem is tudja elképzelni, hogy úgy menjen a pályára valaki, hogy ne szeresse a gyerekeket.

kikattanás


- Az első pedagógusom egy nagyon szerethető nő volt. Azt hiszem, hogy meghatározó élményem is volt. Megpróbálok szeretetteljes pedagógus lenni, mert nekem ez a példa – mondja Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely Színház színésznője.

A darabban viszont kihozzák a sodrából. Azt mondja: sokkal öntudatosabb a mostani a fiatalság, mint amilyen az ő korosztálya volt ennyi idősen.

kikattanás


Amit Török Tamás rendező kitalált, vagyis megtalált, az egy nagyon fontos dolog, így a diákok meg tudják fogalmazni azokat a problémákat, amik esetleg el vannak fojtva bennük. Mert ez egy eszmecsere, ami után elmondhatják, hogy mit gondolnak erről az egészről, épp arról a konfliktusról, ami nap mint nap megtörténik velük az iskolákban.

Horváth Szabolcs egy olyan fiút alakít, aki nem tanul jól, családi körülményei megkérdőjelezhetőek. Édesapja csak azt szeretné, hogy egyszerűen érettségizzen le, és hogy egy olyan munkája legyen, amivel pénzt lehet keresni.

kikattanás


Szabolcs azt mondja, hogy ez a probléma elég erősen megvan a gimnáziumokban, és az általános iskolákban.
- Nagyon sokszor azt látom, hogy a tanárok nem szeretik azt amit tanítanak, és ezzel nem tudják átadni a tudást. Akkor a diák hogy tud odafigyelni erre. Azt hiszem ez a probléma, és ez agressziót szül – tette hozzá a Kaposvári Egyetem színművészeti szakának hallgatója, Szabolcs.

kikattanás


A rendező azt mondja: örül, hogy a két kollégája egész más véleményen van az iskoláról. Régen a tanártól tanulni lehetett, a tanár pedig szerette a diákjait, és ez így volt helyén.

- Én általában akkor kezdek el rendezni, hogyha azt a darabot látom megelevenedve, amihez hozzáfogok. Ma a tanárok és a diákok elbeszélnek egymás mellett. Az iskolában rosszul érzi magát a tanár és a diák is, és ez nagyon nagy baj. Halljuk hétről-hétre, hogy tanár- verés, diák-verés. Ennek sosem tudjuk meg az utóéletét, mivel a média már nem foglalkozik vele – mondja Török Tamás rendező.

- Örülök neki hogy a szereplők ilyen és olyan tapasztalatokat is hoztak az ő iskoláikból, múltjukból. Mi azt próbáljuk meg kibontani a diákok közreműködésével, hogy mi történik, ha ők ottmaradnak – tette hozzá Török Tamás.

kikattanás


A darabban megpróbálják kiszedni a nézőkből és a diákokból az ő állásfoglalásukat, és valamiféle megoldást megpróbálnak találni rá.

Az előadást szeptember 12-én a Szentjakabi Nyári Esték rendezvénysorozat bevételéből rendezik meg. Az Együd Árpád Kulturális központ darabja ott folytatódik, ahol véget ér a konfliktus. Nem oldódik meg, hanem interaktív színházi előadásban zajlik tovább.


Lesznek előadások színházi körülmények között az Agórában, aztán jön a aló élet. A darabot ugyanis valóságos osztályokba, hús-vér diákok közé is elviszik.


Címkék: Török, rendez, kikattanás, darab, tamás, új, kultúra