Szerencsepatkó, vasszív és kiskés is készült ebben a rögtönzött desedai kovácsműhelyben. A legfontosabb mégis az lenne, ha a magyarság kovácsolnódna így össze, és nem kettétört nemzetben élnénk - mondja a kovácsmester.


Oppenauer Péter ózdi díszkovács és fegyvermester szerint fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy nem csak egy gombkattintással lehet valamit teremteni, vagy valamit csinálni, hanem kétkezi munkával, és vissza lehet térni igenis a régi dolgokhoz.

EMI tábor


Az EMI tábor szervezője, Győri Gábor szerint is nagyon fontos, minden népnek, nemzetnek, hogy a múltjával tisztában legyen. Szerinte csak abból lehet építkezni, abból lehet építeni a jövőt, ami az ismert múlt.


Ennek megismeréséhez szabadegyetem jellegű előadásokat is hallhattak az érdeklődők. Egyebek közt arról: milyen lehetőségeink vannak a jelenlegi globális gazdasággal szemben.
Lóránt Károly közgazdász szerint borzasztóan fontos - pláne a fiatalabb nemzedék számára-, hogy vannak perspektívák, de ennek vannak feltételei. És ennek a feltétele, az a társadalmi összefogás.


Ezt vallják a magyar harcművészetet és kultúrát gyűjtő barantások is. Dél-Dunántúl- és Délvidékért felelős főkapitánya, a budapesti Nagy Zoltán szerint ha az egész magyar népből, ne adj Isten, csak egy ember maradna, és az barantás, akkor neki tudnia kéne, ismernie kéne a magyar hagyományokat, a kultúrát, a szokásokat, azt, hogy hogy kell közösséget teremteni, a magyar nyelvet, a fegyvereket, hogy az egészet akár újjá tudja alkotni.
Hozzátette: pont ez a fajta hozzáállás hiányzik a magyarokból. Ezt jelezte a tábor gyér látogatottsága is.

Címkék: emi-tábor, kovácsműhely, Szerencse, Győri, kultúra, Deseda