Összesen kilenc egyház neve szerepel az új egyházi törvény tervezetében, de ezeken kívül több kategóriát is meghatároz, amelyek további egyházakra vonatkoznak - írja a Magyar Nemzet, Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkárra hivatkozva. A tervezet a lap szerint heteken belül a kormány elé kerülhet. A munkaanyagban kilenc egyház neve szerepel név szerint, ezek: a katolikus, a református, az evangélikus egyház, az izraelita felekezet, a az ortodox egyházak, az unitáriusok, a baptisták, a metodisták és a pünkösdi egyházak.

A tervezetben további kategóriák is szerepelnek, így vannak "új protestáns egyházak" - ide sorolja magát például a Hit Gyülekezete -, az "Országgyűlés által elismert további vallási közösségek, illetve "jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak, amelyek a kormánnyal megállapodást köthetnek".

Ökumenikus

Ökumenikus istentisztelet tavaly szeptemberben Somogy Megye Közgyűlésének utolsó munkanapján, a kaposvári megyeházán

A munkaanyag definiálja az egyház fogalmát, és meghatározza, milyen tevékenységek - többek között az adatkezelés, a parapszichika, a gyógyítás, az oktatás vagy a természetvédelem - nem tekinthetők önmagukban vallásinak, ha az e tevékenységet folytató szervezetben egyébként nem élnek hitéletet. A tervezet kimondja azt is, hogy az állam nem hozhat létre külön szervezetet "az egyházak irányítására, felügyeletére". A tervezetben hét kritériumot is megfogalmaznak az egyházakkal szemben, többek között, hogy elsődlegesen vallási tevékenységet végez, van rítusa, legalább húsz éve honos Magyarországon és minimum ezer tagja van - olvasható ma a Magyar Nemzetben.

Címkék: törvénytervezet, Szászfalvi László, ökumenikus, egyház, törvény, kultúra