A kadarkúti Végh Tamás egy családi ház felújításán dolgozik a mesterével, aki történetesen az édeasapja, és büszke fia teljesítményére.

Ez hosszú évek munkája, mert, ugye, már régóta dolgozik velem, tehát  örülök neki, hogy ennyire érdekelte, meg rájött azért, hogy szorgalommal el lehet érni valamit. - mondja az építőipari szakközépiskola tanulója, a festő, mázoló és tapétázó Végh László

Ez a szorgalom jutatta el a verseny döntőjéig, amit megnyert. Ennek köszönheti, hogy nem kell szakmunkásvizsgát tennie.

Ez is, ugye, motivált, meg úgy gondolom, hogy ennél jobb ajánlólevél nem kell, hogy valaki az országban az adott szakmában az évben a legjobb lesz a végzősök közül. - teszi hozzá László.

Az Eötvös műszaki szakközépiskola, géplakatos tanulója László Tibor azt mondja: "Édesapám is géplakatos, ezért mindenképpen akartam még egy fémekkel foglalatos szakmát is választani, ami nem ugyanebben a tárgykörben van, mert itt sokkal inkább az embernek a kézügyességétől függenek a dolgok. "

Mint országosan, Somogyban is több területen szakemberhiány van. Ezek a fiatalok sokat tehetnek a megye gazdasági fellendüléséért. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara is elismerte a diákok tudását.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, elnöke Varga József szerint: hatékony és jó képzés nélkül nincs gazdasági fejlődés. Tehát mi hiába várunk arra, hogy itt minket megkeressenek befektetők, ha nem tudunk megfelelő minőségű szakembereket biztosítani. Én úgy gondolom, hogy ez a mostani eredmény, amit a somogyi diákok ezen a szakma kiváló tanulója versenyen elértek, ez biztató lehet a jövő szempontjából. - mondja Varga

A két első helyet elért diákon kívül még 5 tanulót díjaztak a kamara székházában. Természetesen a szaktanároknak is megköszönték a felkészítő munkát.

Címkék: eötövös, tanulmány, mezőgazdasági, somogy, verseny, kultúra