Kaposváron volt patikussegéd, majd Budapesten gyógyszerészeti mesteroklevelet szerzett. Házitanítóskodott, közben rajzórákat vett. 1884-től a müncheni művészeti akadémián tanult. 1887-ben Párizsba ment, ahol Munkácsy Mihály segédjeként dolgozott. Munkácsy képeinek másolása mellett megszülettek első jelentős alkotásai (pl. Nő fehérpettyes ruhában, Kalitkás nő).

1889-től 1902-ig tartó korszakát "fekete" vagy "színredukciós korszaknak" nevezik. Festményei a fekete, a sötétzöld, a barna harmóniájára építenek. Az art nouveau mesterévé vonalainak ritmusa, lendületes körvonalai avatták. Párizsban már ünnepelték, mikor magyarországi kiállítását még közönyösen fogadták. 1902-ben mégis a hazatérés mellett döntött. "Fekete korszaka" véget ért, témái közé került idős szüleinek, barátainak ábrázolása. Képein a valóságos tér, a vidék harmóniája, a biedermeyer szobabelső jelenik meg.


Rippl-Rónai Erdészlak

Erdészlak, 1902.

1908-tól új korszaka kezdődik: "kukoricás" képei az új nyugat-európai áramlatok hatása alatt állnak. A hangsúlyos kontúrok durván egymás mellé helyezett, széles ecsetvonásokkal felvitt foltokat ölelnek körül. A festékfoltok csak bizonyos távolságból alkotnak egységes képet.


Rippl-Rónai Tavaszi munkák

Tavaszi munkák, 1912.


Az első világháború kitörésekor Franciaországban tartózkodott, s mert az ellenséges országok egyikének állampolgára volt, hét hónapra internálták. Szabadulása után háborús képeiből kiállítást szervezett. Nemcsak festményeket és grafikákat készített, tervezett üvegablakokat és poharat, lámpát is. Utolsó korszakának középpontjában a pasztellportré szerepel. Ezzel a technikával készítette el többek között a Nyugat híres személyiségeinek - Móricz Zsigmondnak, Szabó Lőrincnek, Babits Mihálynak - arcképét is.
1927. november 25-én hunyt el szülővárosában, Kaposvárott.

A hagyományok szerint, Rippl-Rónai emléke előtt tisztelegvén, immár 11. alkalommal rendezi meg a somogyi megyeszékhely a "Festők városa Hangulatfesztivált". A háromnapos rendezvényt e héten május 26. és 28. között tartják, melynek részletes programja a fesztivál honlapján olvasható.

Címkék: festszet, posztimresszionizmus, szecesszió, Rippl-Rónai, kultúra, Kaposvár