A csíksomlyói szárnyas kereszt húsvétkor indult útjára a Tihanyi apátságból. A visnyeszéplakiaktól csütörtökön a szennai skanzenbe, péntek este pedig a kaposfüredi templomba érkezett, ahol 170 ministráns, 10 pap és az egyházközösség fogadta. A kereszt tegnap indult tovább Batéba, onnan pedig Nagyberkin, Csomán majd Dombóváron át Komlóra. A keresztény hívek gyalogos zarándoklattal nyilváníthatták ki hálaadásukat, a keresztre felkötött szalagon pedig eljuttathatták segítségkérésüket Csíksomlyóra, oda pünkösdre érkezik meg a kereszt.

A batéiak a környező települések - Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Mosdós, Orci, Zimány és Taszár - híveit is meghívták, hogy mindannyian részesei lehessenek a majd Erdélybe érkező zarándoklatnak.

„Annyi hétköznap van az életünkben, ajándékozzuk meg egymást ünnepnapokkal” – Böjte Csaba ezen szavait választották mottónak e feltámadási menet szervezői. Céljaikról és indíttatásukról sokat elárul a somogyi Zamárdiban tett alapító nyilatkozatuk:

„Mi, zamárdiak, a Feltámadási menet elindítói ezennel szeretettel köszöntjük a kezdeményezésünkben részt vevő régi és leendő társainkat! Kezdeményezésünk azért jött létre 2005-ben, a rossz emlékű 2004 december ötödiki népszavazást követően, hogy hirdesse elfásult, csalódott honfitársainknak a Feltámadott Krisztussal fennálló szövetségünket, és nemzeti újjászületésünk szükségességét.”

Pünkösd Csíksomlyón

Pünkösd Csíksomlyón

Címkék: Feltámadás, Csíksomlyó, Baté, Pünkösd, Zamárdi, kultúra