Idén immár 4. alkalommal rendezik meg Kaposváron a Magyar Filmek Fesztiválját, a 42. Magyar Filmszemle után alig egy héttel.

A külföldi sikerfilmek bemutatása mellett fontosnak tartják, a filmes kultúra, és ezen belül a hazai filmek népszerűsítését. A 2008-ban útjára indult rendezvény célja, hogy olyan magyar filmeket mutassanak be, amelyek ugyan a fesztiválokon sikerrel szerepeltek, de a kis kópiaszámú megjelenés miatt nagy valószínűséggel egyébként nem jutnának el Kaposvárra, és a kaposvári filmkedvelő közönségből is keveseknek van lehetősége a Magyar Filmszemlén részt venni.

Az idei fesztivál igazán változatos programmal jelentkezik. A fesztivál 4 napja alatt 13 magyar filmalkotást mutatnak be, különböző időpontokban. A filmeket úgy válogatták össze, hogy minden korosztály és minden filmbarát megtalálja az érdeklődési körének megfelelő alkotást. A kínálatban több komoly művészi értekkel bíró díjnyertes film, néhány közönségfilm, és egy gyerekfilm is szerepel.

Az elmúlt évben két nagy európai filmfesztiválon is kiemelkedő elismeréssel jutalmaztak magyar filmeket. Itt lesz a Cannes-i Filmfesztiválon Fipresci-díjjal jutalmazott Pál Adrienn című film, és a Tarr Béla által rendezett A torinói ló, ami a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri-nagydíját kapta meg. A korábbi díszbemutatót követve műsorra kerül a Znamenák István által Kaposváron forgatott Világjobbítók is. Több kortárs, tehetséges fiatal magyar rendező képviselteti magát filmjeivel a fesztivál programjában: Fliegauf Benedek a Womb-Méh című tudományos-fantasztikus drámájával, Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei-vel (a film különlegessége, hogy főszereplője a kaposvári Csiky Gergely Színházat igazgató Rátóti Zoltán), Török Ferenc a Radnóti Színházban azonos címmel futó színdarabból készült Apacsok című filmjével. A gyerekfilmek közűl M. Tóth Géza nagy sikerrel vetített és főleg kisebbeknek készített Bogyó és Babóca című meséje kerül műsorra. És ha már bekerült a programba az Üvegtigris 3., miért ne csapnák hozzá a másik két részt is. Nem csak megszállott rajongóknak ajánlják az Üvegtigris-maratont.

A jegyárakat úgy igazították, hogy ne legyen gond akár több filmet is megtekinteni a fesztivál ideje alatt. A jegyár minden filmre 590 Ft, Kaposvár Kártyával, Mozikártyával, és Kortárs Filmklub bérlettel 500 Ft. Az Üvegtigris maraton jegyára 1200 Ft (a három rész egyben).

Palace Kaposvár
IV. Magyar Filmek Fesztiválja
2011. május 12-15.

Kocsis Ágnes: Pál Adrienn
Cannes (2010) - FIPRESCI-díj: Kocsis Ágnes

Tarr Béla: A torinói ló
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2011) - Zsűri Nagydíja: Tarr Béla

Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein terv
Sarajevo Filmfestival (2010) – Zsűri különdíja

Rudolf Péter: Üvegtigris 1-2-3.
Üvegtigris-maraton. A három rész egyben.

További filmek:

Znamenák István: Világjobbítók
Fliegauf Benedek: Womb-Méh
Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei
Török Ferenc: Apacsok
M. Tóth Géza: Bogyó és Babóca – 13 mese
Bodzsár Márk, Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs, Török Ferenc: East Side Stories
Hules Endre: A halálba táncoltatott leány

Címkék: filmek, film, magyar, fesztivál, kultúra, Kaposvár