A nemzet színészei szerdán hoztak döntést: Komlós Juci helyére Molnár Piroskát, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettjét választották meg. A Nemzet Színésze-díjat Schwajda György, a Nemzeti Színház akkori igazgatója alapította 2000-ben. A címet mindig tizenkét színész viselheti egyidejűleg. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. Az új, tizenkettedik tagról Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza és Törőcsik Mari szavazással döntött.

A művésznő a Kapospontnak telefonon elmondta: éppen egy főiskolai vizsgapróbán vett részt, amikor megkapta a hírt. A Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert  hívta fel. Molnár Piroska hírt felemás érzésekkel fogadta.

- Örömmel és ijedtséggel, hittem is nem is, de hát miért viccelődnének a kollégáim ilyen komoly dologgal. Éjszaka aludtam azért, délelőtt már próbám volt, véget ért és megyek is át a főiskolára. Úgy hogy olyan sokat gondolkozni rajta hálaisten nem tudok. De az biztos: a munka sokkal nagyobb felelősség, mint eddig volt –mondta a színművésznő.

Molnár Piroska azt mondja: tudja, hogy ezután még jobban odafigyelnek majd rá, és neki is jobban oda kell figyelnie, hogyan játszik. Azt azonban soha nem felejti el, honnan indult. Nagyon elfoglalt, de ha hívják, ezután is boldogan jön Kaposvárra.

Korábbi videónk

Molnár Piroska Ózdon született 1945-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el. Először Szegedre szerződött, ám színészi pályájának leghosszabb ideje Kaposvárhoz kötődik: összesen huszonöt évig, először 1971 és 1978 között, majd 1984 és 2002 között tartozott a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához. Jelenleg a Nemzeti Színház tagja.

Ismeretes, hogy mély kapcsolata városunkkal azóta sem szakadt meg: fiatal színészek számára ez évben díjat alapított. Még a színház tavaly elhunyt igazgatója, Schwajda György hívta meg, hogy játssza el Csiky Gergely Nagymama című színművének címszerepét. "Már akkor megfogalmazódott a fejemben, hogy számomra ismeretlen, de nagyon jó fiatal színészek vannak Kaposváron, és egyáltalán a vidéki fiatal színészeknek kevés díj adatik. Huszonöt évadot töltöttem Kaposváron, és sok szépet kaptam a várostól, a színháztól. Arra gondoltam, ezt azzal tudnám viszonozni, hogy a Nagymamáért kapott gázsimból alapítok egy díjat az ottani fiatal színészek számára" - idézte fel a színművész a Nagymama-díj megalapításának ötletét. Évente egy-egy fiatal színész részesül a kétmillió forintos örökbetét kamataiból, de a betét összegének növeléséhez további adományozókat is várnak.

A Nagymama-díjat minden esztendőben Csiky Gergely születésnapján, december 8-án adják át; első alkalommal már 2011-ben.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: Nemzet színészei, Molnár Piroska, színház, Csiky Gergely Színház, kultúra, Kaposvár