Volt itt Augustus császár idején vert bronzérme, és néhány éve a nemzeti bank által kiadott emlékérem is. A fizetőeszközök mellett múlt század eleji képeslapok, és korabeli kiváló dolgozó érdemrendek sorakoznak. De például egy asztalon békésen megfér egymás mellett egy rakás Lenin-kitűző és a vaskeresztes századjelvény is. Nem messze onnan iratgyűjtőbe csomagolva afrikai és ázsiai diktátorok mosolyognak a személyi kultusz jegyében a papírpénzekről.

 


Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)
Ahol a tíz forint ezerötszázat ér (Kattints a galériához!)
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

- Hajtatlanok! - jegyzi meg a gazdája. Ez azt jelenti, hogy nincs rajta tűrésnyom, olyan, mintha most jött volna ki a nyomdából. Az egyiken még a néhai iraki államfő, Szaddam Husszein szerepel. - Ilyet már biztosan nem adnak ki többet - teszi hozzá az asztal másik oldaláról Berzy Péter, a a kaposvári éremgyűjtők csoportjának titkára. - Egyébként nem kell semmi rosszra gondolni, a mi alapelvünk, hogy politikamentesek maradjunk.

- Értéktelen vackok - jegyezte meg az egyik gyűjtő néhány perccel korábban a saját asztalánál, amikor a nézegettem a papírpénzek sorát. Ő például 90 forintért adta darabját az - egyébként látványos - burmai, és mongol fizetőeszközöknek.

- Itt nem a kor, a nemesfémtartalom vagy a ritkaság számít - tette hozzá Berzy. - Itt a megszerzés öröme a lényeg. Például valaki évtizedeket kutat, hogy legyen neki az adott évjáratból egy teljes sorozata. Másnak ugyanez teljesen lényegtelen. Én például a darabolt kelta pénzeket keresem. Bánatomra egyet sem hoztak el a mai börzére.

Majd egy kerek ezüstpénzt mutat. A keltáknál ez hatalmas érték volt, ezért a „pórnép” feldarabolta ezeket, hogy apróhoz jusson. Később már a pénzverdében úgy készítették, hogy bejelölték rajta a felét, negyedét és a nyolcadát, mert így könnyebb volt eltörni. - Amikor először fogtam a kezemben ilyet, akkor jöttem rá, hogy tudatos volt ez a tevékenységük - folytatta -, épp ezért felvettem a kapcsolatot külföldi múzeumokkal. Hozzájárultak, hogy tanulmányt írjak a darabolt kelta pénzek történetéből.

A kaposvári börzére egyébként az egész országból jöttek. Szinte minden hétvégén rendeznek valamelyik városban cserenapot. Kaposváron szeptember 11-én lesz újra lehetősége az érdeklődőknek megnézni - akár még Romulus és Remus domborművét is.

 

Címkék: Berzy Péter, régi pénz, középkor, éremgyűjtők, börze, kultúra