A lelki bántalmazás kérdéskörében is sok panaszt kap az oktatási ombudsman, ám a legtöbb sérelem a testi fenyítést miatt érkezik, mondta Aáry-Tamás Lajos szerdai előadásában. A konfliktusok sajnos természetesek a közoktatás rendszerében. Ezeket fel kell oldani, tette hozzá.


Az Oktatási Jogok Országgyűlési Biztosa, Aáry-Tamás Lajos azt mondja: az agresszió növekedése azt mutatja, hogy nincs idő beszélni. Ezért feszültségek pattannak ki tanárok, diákok és szülők részéről egyaránt, ezeknek a konfliktusok intenzitásának a növekedése ugyanezt mutatja.


A közoktatás legkiszolgáltatottabb csoportjának a sajátos nevelési igényű gyerekeket tartja. A külvilág keveset tud róluk. A sérült gyerekekkel foglalkozó intézmények hangját szeretné felerősíteni az ombudsman. Ezért is érkezett szerdán Kaposvárra. A Duráczky módszertani intézménnyel és a Kaposvári Egyetemmel együttműködésben indították el országos vizsgálatukat: egy másfél évig tartó társadalmi párbeszédet. Ebből kutatási oldalon is profitálhat a Kaposvári Egyetem.


A Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Kovács Zoltán szerint a kaposvári gyógypedagógusok olyan gyakorlati képzést kapnak a 4 év alatt a Duárczky módszertani központban és a Bárcziban, - ráadásul mindkettőt Kaposváron, - hogy az ő diplomájuk nemcsak egy papír, hanem tényleg úgy mennek ki terepre, dolgozni, hogy ismerik az alapvető problémákat.


A gyógypedagógiai szak az egész egyetemen a legnépszerűbb. Több, mint 400 hallgató jár erre a képzésre, amit még tovább szeretnének fejleszteni.

Címkék: Aáry, konfliktus, oktatás, egyetem, kultúra, iskola