A nyílt napon a lovaglás is a programok közt szerepelt. Szeptembertől rendszeresen találkozhatnak a lovakkal a gyerekek.

A szülők különböző foglalkozásokat tartanak majd ősztől az iskolában. Így akarják megmenteni a bezárástól az intézményt.

Beiczer Judit, az egyik szülő azt mondja: ha erre az iskolára lakat kerül, akkor nem valószínű, hogy valaha is kinyithatna. Többen szülők is összefogtak. Ingyen lovaglást is bevállalt egy anyuka, batikolást is, amit tudnak, azt megteszik az iskoláért.

A nyílt napon kézműves foglalkozás is volt.

Balogh Szabolcs, tagintézmény-vezető elmondta: megpróbálnak valami különlegességet, helyi jellegzetességet bevonni, annak érdekében, hogy azok a gyerek, akik nem oda járnak, azok a jövőben a bárdudvarnoki iskolát válasszák.

Jelenleg 13 diákja van az iskolának. A falu költségvetésének mégis 10%-át elviszi az iskola. Ezért néhány hete úgy döntöttek, bezárják. Múlt héten aztán a rendkívüli önkormányzati ülésen megszavazták, hogy amíg lehet, megtartják az iskolát.

Mester Balázs polgármester szerint 13 gyerek esetében az a normatíva, amit az államtól kapnak, nem jelentős összeg. Az elmúlt évben az önkormányzat az iskola működéséhez mintegy 15 millió forintot tett hozzá.

Spórolnak, amin csak lehet. Egy pedagógust elküldenek és valószínűleg csatlakoznak a kistérségi társuláshoz. Csak ez mentheti meg hosszú távon az iskolát.

Az ezredforduló óta 30 általános iskolára került lakat Somogyban. 2000-ben még 176 működött. Tavaly szeptemberben már csak 146 nyitott ki.

De ennél jóval több vesztette el önállóságát: csak az elmúlt öt évben 107 iskola szűnt meg. Többségük egy másik iskola fennhatósága alá került, így menekülhettek meg a bezárástól.

Címkék: foglalkozások, szülők, Bárdudvarnok, bezárás, iskola, kultúra