Az iskola több mint 50 éves múltra tekint vissza, három évvel ezelőttig nyolc évfolyamos önálló általános iskolaként működött. Aztán a pénzhiány és a gyereklétszám csökkenése miatt 6 osztályos tagiskolává vált a magyaratádi iskola. Szeptembertől csak négy osztály lesz.

Nagyné Zimre Márta igazgató elmondta: a legutóbbi döntés szerint az alsó tagozat maradna a településen. Ennek persze örülnek, örül a falu, a gyerekek, a pedagógusok és a fenntartó. Hisz nem arról van szó, hogy akarnak-e iskolát fenntartani, hanem hogy tudnak-e fenntartani vagy nem.

Két osztály megszűnik, az alsósokat pedig összevonják. A felsősöknek Toponárra vagy Kaposvárra kell járniuk iskolába. A falubeliek persze ennek nem örülnek.

Öt pedagógusnak és egy technikai dolgozónak felmondanak. A falu rossz anyagi helyzete miatt döntöttek így - mondta el a polgármester. Törzsök Róbert azt mondta: a valós költségvetési hiányuk 48 millió forint, ebből 18 millió forint az iskola fenntartása a jelenlegi működés szerint. Az alsó tagozattal a számítások szerint 10 millió forintot fog felemészteni szeptembertől.

Idén 130 millió forintból gazdálkodhatnak, de nemcsak az iskola miatt van több millió forintnyi tartozásuk. A tornacsarnokra évi 27 millió forintot kellett fizetniük, erre, más településekhez hasonlóan, ők sem számítottak.

 

A megyei közgyűlés elnöke szerint sürgősen új oktatáspolitikára van szükség, hogy több iskola ne szűnjön meg Somogyban.

Gelencsér Attila azt mondta: az állam először kivonult az oktatásból, mint a feladatra felhatalmazott és azt ellenőrizni hivatott szerv, aztán kivonult az állami hozzájárulás csökkentésével a fenntartásából is. Különösen igaz ez az elmúlt nyolc évre, amikor az iskolák 100 százalékos állami hozzájárulása 50 százalékosra esett vissza.

18 ezer diák tanul a somogyi általános iskolákban. Minden második integrált iskolában szerzi meg az alaptudást. Tavaly két általános iskola szűnt meg Somogyban. Május 31-éig kell jeleznie a fenntartónak az Oktatási Hivatal felé az iskolamegszűnést. Idén csak a magyaratádi önkormányzat tette ezt.

Címkék: fenntartás, Magyaratád, megszűnik, iskola, kultúra