A marcali gyermekvédelmi központban állami gondozott gyerekeket nevelnek, de lakóotthont is üzemeltetnek. Sőt, hamarosan egy olyan anyaotthonnak is helyet adnak, ahol állami gondozott fiatal anyukákat helyeznek el.

Irodákat is kialakítanak. Ide költöznek a kaposvári dolgozók. Az átszervezés a gyerekeket nem érinti. Csupán két kisebb lakásotthonból költöznek a megye több részére. Viszont az irodai dolgozók egy részének mindennap ingáznia kell.

Tomorné Huber Éva, a Somogy Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója azt mondja: 8-10 főről van szó, akiket a mindennapos bejárás érint. Mindegyikükkel személyesen egyeztettek, megegyezésre jutottak és mindenki vállalta a bejárást. Egy munkásjáratot is indítanak.

A megyei önkormányzat majdnem egy milliárddal kevesebből gazdálkodhat idén, mint tavaly. A gyermekvédelem támogatását több mint 140 millióval csökkentették. Ezért volt szükség az átszervezésre. Az igazgatóság központja Kaposvárról Marcaliba került át. Ezzel az ellátás színvonalát szeretnék emelni. Például intim helyiségeket is kialakítanak azért, hogy a nevelőszülőknél élő gyerekek meghitt helyen találkozhassanak igazi szüleikkel.

A pótmamák és pedagógusok mindent megtesznek, hogy az intézményi összevonás miatt a gyerekek semmiben ne szenvedjenek hátrányt.

Címkék: lakóotthon, gyermekvédelem, központ, kultúra