Ünnepi műsorral készültek a gyerekek. Pedig ők nem is tudják, milyen fontos közoktatási kérdésekről tárgyaltak kedden a pedagógosaik és a politikusok. Az oktatásnak is a munkahelyteremtését kell szolgálnia mondta Kaposvár polgármestere a tanácskozáson. Ezért a város kiemelten foglalkozik a roma fiatalok képzésével.

- Azokat a területeket preferáljuk és segítjük a meglevő ösztöndíjakon túl amelyek az integegráció szenmpontjából fontosak. Ez az egészségügy, a közoktatás, közbiztonság, illetve a közigazgatás. Ők, akik ilyen pályára mennek, magasabb ösztöndíjat fognak kapni - jelentette ki Szita Károly polgármester.

Az önkormányzatok azonban egyre kevesebb állami normatívából gazdálkodhatnak. Ezt az oktatási bizottság elnöke is elismerte. Pokorni Zoltán szerint a pedagógus életpályát támogatni kell. De szerinte nem úgy, hogy mindenki egységesen 200 ezer forintos fizetést kapjon. Az elnök úgy gondolja: teljesítményelv alapján kell a fizetéseket megállapítani. Például az osztályfőnököknek és a fejlesztő pedagógusoknak többet kell keresniük. A ő munkájukra az integrációban is nagy szükség van.

- Az együttnevelés kritériuma az, hogy jó iskolát kell biztosítani, pluszpénzzel, pedagógusstátusszal, plusz pótlékkal. Ehhez pénz kell, energia kell, idő kell - mondta Pokorni Zoltán az Országgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke.

Pedig a sokszínűség már most jelen van minden óvodában, iskolában. Pedagógusok szerint a legfontosabb a korai fejlesztés.

- Minden gyerekre fel kell készülnie a pedagógiának és ezeket az új utakat keressük most szakmailag módszertanilag és emberileg. Nagyon fontos az empátia, a tolerancia, az együttérzés, és ezeknek a gyerekeknek a felismerése és a megismerése - mondta Benczéné Csorba Margit a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója.

Az elmúlt két évben ezekről, az új generációt érintő kihívásokról tárgyaltak a szakemberek. A módszertani központ ugyanis az uniótól nyert erre támogatást.

Címkék: Pokorni Zoltán, közoktatás, Bárczi, Szita Károly, kultúra