A baba-mama klub az a hely, ahol a csecsemők és a tipegő lurkók ugyanolyan jól érzik magukat, mint az anyukák. A kaposvári megyei és városi könyvtár zenés, verses, játékos foglalkozásaiért évek óta nem kell fizetni, ám félő, hogy márciustól ki kell nyitniuk a pénztárcájukat a szülőknek. TÁMOP-os pályázatból ugyanis a könyvtár már nem tudja ingyen biztosítani a programokat. Most keresik a megoldásokat.

A baba-mama klubban hétfőnként a szülők kikapcsolódhatnak, csemetéik pedig játszva tanulhatnak. Most azonban felborulhat a megszokott rend. A klubban eddig ingyenes volt a részvétel.


A kaposvári Kocsis Marianna azt mondja: nem állnak  nagyon jó anyagi helyzetben. És nehéz lenne kifizetni hetente 1000 Ft-ot, mert a városban körülbelül ilyen árban vannak ezek a zenés programok. Ez jó ötlet volt, hogy ingyenes és rengetegen szoktunk lenni, pont azért, mert nem kell érte fizetni - tette hozzá az anyuka.


A megyei és városi könyvtár TÁMOP pályázati kerete március első hétfőjén lejár, utána nem tudják, hogyan tovább. A pedagógus, Béres Erika azt szeretné, hogy továbbra se a családok anyagi helyzetétől függjön, eljön-e a foglalkozásokra. Azt mondja: levélben fordultak a polgármester úrhoz. Ebben leírták és körülbelül 180 szülő aláírta, hogy szeretnék ha továbbra is ingyenes lenne a foglalkozás. A városban nincs minőségi foglalkozás rendszeresen ingyenesen, nagyon kemény pénzeket kell kifizetnie a szülőknek a foglalkozásokra -mondják a szülők. Ezeket a foglalkozásokat annyira szeretik, hogy akár még a zsebükbe is nyúlnának. Persze nagy nehézségek árán. Az egyik kaposvári szülő, Kutas Karolina szerint mindenképpen jönnének. Még akkor is, ha fizetős lenne, de ez így kényelmesebb, hogy nem kell fizetni, így biztosabban itt tudnak lenni.


A könyvtár korábban 800 ezer forintot nyert a programra, ebből 57 foglalkozást tudtak megtartani.
A megyei és városi Könyvtár megbízott igazgatója, Kaposvár Köpflerné Szeles Judit nagyon reméli, hogy megmarad ez a klub, mert nagyon nagy sikernek örvend a városban, nagyon sokan látogatják. Sokszor le se tudjuk ültetni az anyukákat annyian vannak. Eddig egy uniós pályázat keretén belül tudtuk támogatni és az a sajnálatos tény, hogy befejeződik a pályázat így a könyvtár költségvetéséből nem tudjuk ezt finanszírozni -tette hozzá a megbízott igazgató.


Azt remélik, sikerül támogatókat szerezni, hogy már ne csak két alkalom legyen ingyenes.

Címkék: kultúra