Olvasásóra a kaposvári Gyakorló iskolában. A másodikasok most Az okos leány című mesét olvassák Benedek Elektől. Azt mondják: szórakoztató és érdekes.
De a gyerekeket nemcsak a mesék érdeklik. Van, akit az autókkal, sporttal, sőt, a hangszerekkel kapcsolatos olvasmányok is lekötnek.
Viszont az is igaz:  nem mindenki szeret olvasni. Sőt! Azonban egy kis szemléletváltással könnyen olvasóvá lehetne a nevelni a fiatalokat, világítottak rá a Kaposvári Egyetem szakmai rendezvényén.
Gombos Péter, a  Magyar Olvasástársaság alelnöke elmondta:  felméréseik és tapasztalataik azt mutatják, hogy a gyerekek nagyon könnyen barátkoznak a mai szövegekkel, a régiekkel sokkal nehezebben. Ha ezt a sorrendet megtartjuk, el fogják tudni olvasni az újat is, meg a régit is.
A kötelező olvasmányok listáján is kellene változtatni - tette hozzá. Hiába Fekete István utánozhatatlan stílusa, egy átlagos képességű negyedik osztályos gyereknek szinte leküzdhetetlen feladat például a Tüskevár olvasása. A diákokkal meg kell szerettetni az olvasást. Az Olvassunk együtt elnevezésű versenyt ezért szervezik már öt éve. Több mint 500 gyerek és 100 pedagógus vett részt ebben.
Hevérné Kanyó Andrea, a KE. Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa úgy véli: ezt a programot mindennapi teendőik mellett a gyerekek és felnőttek is be tudták vállalni. Azóta ezek a gyerekek  szeretnek olvasni. Mit akarhat többet egy pedagógus, aki szeret olvasni és szeretné, hogy körülötte mindenki szeressen olvasni...?
Márciustól Olvass.el néven fut tovább a verseny, már online formában, de továbbra is kortárs gyerekirodalmat fognak feldolgozni a negyedik, ötödik osztályosok.


Címkék: olvasás, mese, könyv, verseny, kultúra