Együd Árpád

Pályafutását Csurgón 1946-ban tornatanárként kezdte. Itt kapcsolódott be az ötvenes években az önkéntes néprajzi gyűjtőmozgalomba. Hobbiból, saját pénzből gyűjtött. A felvett anyagokhoz kis cetliken mellékelte, mi van rajta. A legendás népművelő 600 órányi gyűjteményt hagyott hátra. Balladákat, népzenéket, népdalokat, néptáncokat, gyerekjátékokat.

A Somogy Táncegyüttes és a művészeti iskola rengeteget táplálkozik Együd Árpád hagyatékából. A pedagógusok szerint a hagyományok ismeretével érzelmileg nyitottabbá válnak a gyerekek. Csikvár Gábor gyerekkorában ismerte meg Árpi bácsit. Azt mondja, sokat köszönhet neki. Együtt jártak gyűjtésekre, és a hagyatékát is kezelhette.

- Úgy éreztem anno is és tulajdonképpen ebből is azt lehet érezni, hogy az ő számára nagyon fontos volt a nevelés. A játék, a ritmus, a zene, a tánc, ez benne van a mindennapokban- mondta el Csikvár Gábor a Somogy Táncegyüttes vezetője.

Ma is minden pedagógus példaképe lehet. Talán ezért kapta Kaposvár művelődési központja is az ő nevét. A rendszerváltás óta viseli Együd Árpád nevét az intézmény.

- Nagyon fontos az, hogy a múlt hagyományait a gyerekeink, az unokáink továbbra átélhessék, megismerhessék, és az áldásos dolog, hogy megvan DVD-n, filmeken, archívumokban nagyon sok hagyományukat felvettek - mondta Horváth Gáborné az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója.

Az átépítés után sem mondanak le a népművelőről. A művelődési háznak Együd Árpád Kulturális Központ Kaposvári Agóra lesz a neve.

Címkék: művelődési ház, népművelő, Horváth Gáborné, Csikvár Gábor, Együd Árpád, Somogy Táncegyüttes, kultúra