Fekete István puskáját, a fényképezőgépét és a szemüvegét is láthatja, aki ellátogat az író göllei szülőházába. Most két szobában van itt kiállítás. A hagyaték egy részét elvitte a megyei múzeum restaurálni. Azt mondták: annyira rossz állapotban van a ház, hogy tönkrement volna minden. Ezért tavaly télen bezárták a Fekete István múzeumot.

Deres Károlyné szerint ez nagyon szomorú volt, mert nagyon sok látogatót sajnos elvesztettek a nyáron. Aztán úgy döntöttek, hogy mivel a két szoba kiállítása is elég foghíjas, önerőből próbálják összeszedni a kiállítási anyagot. Az egész falut bejárták, hogy összeszedjenek egy kiállításra valót. Azóta újra vannak látogatók.

A ház felett eljárt az idő, a folyóson is látszanak a beázások. Az épület tetőhéján látszik, hogy több cseréptípusból van már pótolva a cserép... A kéményt is le kellett bontani, mert olyan rozoga volt. Az önkormányzat kétszer is pályázott felújításra, de forráshiány miatt elutasították. Ezért önerőből állnak neki. 4 milliót költenek rá.

Kovács Ernő polgármester elmondta: a 2011-ben első lépésként a tetőhéjazatnak és a csapadékvíz-elvezető csatornázatnak a felújítását minden valószínűség szerint el tudják végeztetni.

Fekete István sokkal több ifjúsági írónál - mondta hétfő esti kaposvári előadásán Sánta Gábor irodalomtörténész. Regényei nagy részét nem is gyerekeknek, hanem felnőtteknek szánta. A Kele például egy szimbolikus történet, politikai utalásokkal. Fekete Istvánnak számtalan regénye, elbeszélése, novellája jelent meg, 2002-ig 8.700.000 példányban adták ki műveit magyar nyelven.

Címkék: Fekete IStván, Gölle, múzeum, kultúra