Egy átlagos 15 év feletti ember a szabadidejének csaknem felét tévénézéssel tölti. Negyedét rádióhallgatással, 15%-át pedig internetezéssel. Könyvolvasásra a szabadidőnek mindössze 4%-a jut - derült ki az Országos Széchenyi Könyvtár legfrissebb felméréséből.  Pedig a szakemberek szerint az olvasás a kreativitást, a fantáziát és a figyelmet is fejleszti.

Egy friss felmérés eredménye szerint azonban a 14 évesek ötöde nem érti, amit olvas. Gombos Péter irodalomtörténész úgy véli: az a gond, amikor az olvasás teljes egészében kivonul a szórakoztatásból. Amikor a gyerekek egy jó része nem tud úgy tekinteni az olvasásra, mint egy felüdítő szórakoztató dologra.

A megyei és városi könyvtárban is azt tapasztalják: vannak olyan korosztályok, amelyek szinte egyáltalán nem járnak könyvtárba és nem is lapozzák a regényeket.  S ha olvasnak is, nem szépirodalmat.  Vannak, akik szinte egyáltalán nem vesznek a kezükbe értékes könyvet. A megyei és városi könyvtárban például a legnépszerűbb könyvek közül - amelyekre csak előjegyzéssel lehet hozzájutni - egyik sem tartozik a szépirodalom körébe.

A könyvesboltok vezetői szerint azonban a könyv soha nem megy ki a divatból. Karácsonykor 10-20%-kal többen ajándékoztak olvasnivalót, mint tavaly. Igaz a legtöbben bestellert és vámpíros történeteket - mondják.

Címkék: könyvtás, szépirodalom, olvasás, felmérés, kultúra