A végzős tanulók számára a régió tej- és húsipara, cukoripara, a sütőüzemek és cukrászatok kínálnak elhelyezkedési lehetőségeket. Az érettségi birtokában felsőoktatási intézményekbe jelentkezhetnek vagy technikusi képesítést szerezhetnek. A diákok szívesen kísérleteznek.
A tanulók körültekintően választanak iskolát, így Visnyei Gábor is: - Rendkívül dinamikusan fejlődő intézmény, a tanároknak hála, akik bárhol megállnák a helyüket. Hála nekik és a diákoknak folyamatosan frissül a műszerkészlet, amit pályázatokon nyer az iskola. Úgy érzem, hogy ebben a szakmában, amit mi tanulunk, mi leszünk azok, akik diktálják az iramot.

Az iskolában szakmunkás bizonyítványt, a szakközépiskolai osztályokban érettségi, továbbá technikusi oklevelet szerezhetnek a tanulók. Az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzése után lehetőségük van a diákoknak a 9-10. osztályban tovább tanulni, amely után a szakmai képzés következhet a szakmunkásbizonyítvány megszerzéséért, de lehetőség van átjelentkezésre a szakközépiskolai osztályokba is.

A jövő tanévtől négyéves világbanki élelmiszeripari és környezetvédelmi osztályt indítanak. Ezen kívül lehetőség lesz két év alatt környezetvédelmi élelmiszeripari, környezetvédelmi településgazdálkodási és élelmiszer-minősítő technikus képesítés megszerzésére is. Érettségizettek számára élelmiszeripari menedzser képzés indul. Ebben az évben is elindítják a 9-10. évfolyamos élelmiszeripari szakképzésre való felkészítést. Valamint három év alatt pék-cukrász szakmát, illetve két év alatt a pék és a húsipari szakmunkás szakmát is kitanulhatják a diákok.

Jelenleg több mint 900 diák tanul az élelmiszeripari iskolában. Az elméleti oktatás a 2006/2007-es tanévtől egy új, kitűnően felszerelt iskolában folyik.

- A régi kollégium két szárnyát egy új tornateremmel építik össze, a tornaóra és egyéb szabadidős tevékenységek rendezésére is nagy lehetőségünk lesz, komoly gondot jelentett eddig egy szalagavató és ballagás megszervezése, mert egy 50 négyzetméteres udvarban volt erre lehetőség - mondja Balázs Tibor a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatója. - Ezen kívül a géptan oktatásunk egy része is az új épületbe kerül, ami jelenleg a közlekedési szakközépiskolában van, vendégszereplők vagyunk ott. Egy része ide, a másik a térségi integrált szakképző központban kerül a jövő évtől.

A közismereti tárgyak mellett az angol, német, olasz, orosz nyelvekből választhanak a tanulók. A gyakorlati képzéshez magas követelményszintnek megfelelő, saját tanműhelyeket alakított ki az intézmény.

Címkék: Kinizsi, Pályaválasztás2011, képzés, élelmiszer, kis szines, kultúra