A Kaposvári Egyetem teljesíteni tudja az új felsőoktatási törvény elvárásait. A rektor szerint azonban van, amin javítani kellene, például több mesterszakot kell létrehozni, növelni a bevételeket és a hallgatói létszám emelése is elkerülhetetlen. Ez is elhangzott egy mai konferencián az egyetemen.

egyetem

A Kaposvári Egyetemen a hallgatói létszám 3 év alatt 40 százalékkal csökkent. Jelenleg háromezren tanulnak az intézményben. Ez megfelel az új felsőoktatási tervezet elvárásainak. Rajta kívül még 18 intézmény maradhat meg egyetemi státuszban. Azaz az állandó oktatólétszám eléri a 40 főt, rendszeres kutató tevékenységet folytatnak, egy minősített oktatóra nem jut több 25 nappali hallgatónál. És az oktatók kétharmada rendelkezik tudományos fokozattal. A Kaposvári Egyetemen az oktatók minősítése az állattudományi karon a legjobb. 90 százalékuk minősített, a gazdaságtudományi karon csaknem 70 százalékos, a pedagógiai és a művészeti karon pedig átlagosan az oktatók felének van tudományos fokozata.

Ezen kívül a mesterképzéseket kell erősíteni, és még egy doktori képzést kellene felvenniük - mondta pénteki előadásában a rektor.

- Amin még javítani kellene az a mobilitás. Hallgatói, oktatói mobilitás, főleg külföldön - hangsúlyozta prof. dr. Szávai Ferenc. - Ez a Kaposvári Egyetemen még nem játszik szerepet a gyakorlatban. Természetesen számos területen ki kell találni, mi legyen az intézmény igazi specialitása.

Emellett a bevételeket új szolgáltatások bevezetésével növelnék, csakúgy, mint a hallgatói létszámot.

A demográfiai csökkenés miatt ez elég nehéz. Éppen ezért a szakemberek minden területen a családalapítást ösztönöznék - hangzott el a konferencián.

- A gyermek nem egyéni hobbi, hanem közjó, a gyermek nem luxuscikk, a gyermeket vállalókat úgy kell tekinteni, ők már a társadalombiztosítási rendszer humán részéhez hozzájárultak - fejtette ki prof. dr. Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem tanára.

A családonként két vagy több gyermek nemcsak a nyugdíjrendszerre, a társadalomra, hanem az egész gazdaságra is jó hatással lenne - tette hozzá.

Címkék: Szávai Ferenc, kultúra