Hogy ne döcögősen induljon a fiatalok pályája, ebben is segít a pénteken nyílt pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató. Az interaktív standoknál 33 somogyi középfokú intézmény kínálja képzéseit a továbbtanulás előtt álló iskolásoknak.

pályaválasztás

A hiányszakmákat is népszerűsítették a kiállításon. Kevés gyerek akar kétkezi munkát végezni, ezért az elmúlt években változtattak a szakképzésen. Például bizonyos szakmákat 5 helyett 3 év alatt is ki lehet tanulni.

- A másik változás, hogy az állam úgynevezett szakmunkás ösztöndíjjal támogatja a régióban erre a célra kijelölt hiányszakmákat, ilyen például a hegesztő, a gépi forgácsoló, a villanyszerelő - fogalmazott Horváth Miklós, az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola igazgatója.

A munkaügyi központ is többféleképpen segítséget nyújt a gyerekeknek.

- További lehetőség van a foglalkozási paktum keretében az egész megyében intézmény-, és tanműhelylátogatásra, ez jelenleg is folyik - közölte Egerszegi Péter, a regionális munkaügyi központ szolgáltatási referense.

Múlt héten például Kaposváron jártak a diákok egy pékségben és egy nyomdában. A pályaválasztási kiállításon szombaton is várják a diákokat és szüleiket.

Címkék: kultúra