A művelődési intézmények igyekeznek plusz programokkal, szolgáltatásokkal csábítani a nézőket, olvasókat. Csak a moziban volt nagy visszaesés.

A kulturális rendezvényket és a könyvtárat is többen látogatják, mint az ország régióiban. Mozira azonban egyre kevesebbet költenek - ez derül ki a KSH napokban készített 8 év művelődését átölelő régiós összefoglalóból. A  szakemberek a pozitív színház és könyvtár statisztikát a jó programokkal, a mozi visszaesést a filmek internet letöltési lehetőségével indokolják.

színhaz

Az elmúlt színházi évad legnézettebb előadása, a Padlás. 34 előadáson több mint 15 ezren nézték meg. Az új évad elején is nagy az érdeklődés a bérletek után a jegyirodán. Bár az ország minden megyeszékhelyén megcsappant az elmúlt 8 évben a látogatók száma, a kaposvári színház szép mutatókkal dicsekedhet.

Az állandó színházak között egy előadást többen néznek meg, mint Budapesten és a megyeszékhelyek teátrumaiban. Kaposváron átlgosan 390-en ülnek be a színházba egy este. A szervezők szerint a kaposvári színháznak varázsa van.

színház

- Még itt a gazdasági válság idején is növekedett a nézőszám. Ennek egyik titka természetesen a jó előadások. Nincs nagy recept, azt gondolom, hogy az előadás viszi el a nézőt valahova, az előadás meg növeli a nézőszámot - mondta Hornung Gábor, a Csiky Gergely Színház szervező titkára.

A megyei és városi könyvtár baba-mama klubja sem mindennapi kezdeményezés. A jövő olvasóit rendszeres programokkal csábítják ide, és most kétszer annyi könyvet és folyóiratot lehet forgatni, mint 8 éve. Ennek köszönhetően is 23 százalékkal nőtt az olvasók száma a könyvtárban, sokkal nagyobb mértékben, mint az ország megyeszékhelyein.

olvasók

- Köszönhető egyéb, a könyvtárhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak, a két számítógép használat, de a sok rendezvény is. És hát ezt örömmel mondom, hogy pályázati pénzből tudunk rendezvényeket szervezni, egészen a csecsemő kortól a szépkorúakig minden korosztályra tekintettel vagyunk - foglalta össze Varga Róbert könyvtárigazgató.

A kulturális rendezvények is kétszer több látogatót vonzottak Kaposváron, mint Budapesten. De az országos megyeszékhelyeket is megelőzi Kaposvár.

kultrend

A legnagyobb nézőszámcsökkenés a mozikban volt. A 2000-től működő kaposvári multiplex csaknem feleannyi nézőt csalogatott a vásznak elé, mint 8 éve. A visszaesés a régiós és az országos átlagnál nagyobb volt.

- Ennek legfőképpen oka a szélessávú internet elterjedésével, a letöltések növekvő száma. A dömping áras dvd-k és a gazdasági helyzet romlása is - véli Bujdosó Bálint, a Palace Kaposvár vezetője.

Az igényes filmek kedvelőit Filmklubbal, a sikerfilmek nézőit pedig kedvezményes jegyárakkal, filmnapokkal csalogatják.A statisztikán várhatóan javít a régen moziként működő, felújított Szivárvány Kulturális Központ. Október 5-től ismét birtokba veheti a mozirajongó közönség.

Címkék: Megyei Könyvtár, Palace Cinema, Csiky Gergely Színház, kultúra