Az eső a gyugyiak életét is meghatározza. Több mint 300 éve egy harangot mosott ki a földből. A mostani csapadékos hétvégén pedig egy különleges stációsort szenteltek a településen.

A török kiűzésének évében Gyugyon az esővíz kimosott a földből egy harangot. Ez akkor csodának számított. Ezért az első világháború kitöréséig Somogy leghíresebb zarándokhelye volt a falu. Azóta is sokan jönnek. A májusi búcsút elmosta az eső, ezért tartották most a vallási konferenciát és a falunapot együtt. Az eső szombaton sem maradt el, mégis hamar megtelt a domb tetején a kis kápolna.

Gyugy

- Hagyományőrző búcsújáró hellyé váltunk, és bárhová megyünk az országban, tudják, hogy a gyugyi búcsú és a falu hol található, egyébként esélye sem lenne, hogy megtaláljanak minket Gyugyon - fogalmazott Tóthné Szabó Erika, a Legyen szebb a mi falunk Egyesület elnöke.

Messziről látszik a kápolnához vezető út.  
- Nemzetünk csillagainak emlékösvénye lett a neve, és Nimródtól Mindszenthyig több mint száz név került fel a stációkra. Tudósok, sportolók, politikusok és mindenki, akit csillagnak tartunk - fogalmazott Jelenka György, Gyugy polgármestere.

A különleges, 21 darabból álló stációsort szombaton szentelték meg.

- Ez a stációsor az emberi tehetséget, tudást, hazaszeretet is szemlélteti és ez mindig az Isten akarata és a közösség szolgálata - magyarázta Gyuriga Károly Gyugy plébánosa.

Az alig háromszáz lelkes kis falu reméli, hogy még többen zarándokolnak Gyugyra.

Címkék: Gyugy, kultúra