Hatalmas taps fogadta a zenészeket a zárókoncerten. A református templomban mindössze néhány gyertya fényénél adták elő Schönberg Megdicsőült éj című darabját. A művet iheltő költeményben egy nő megvallja szerelmének, hogy egy másik férfitól vár gyermeket, a férfi pedig nagylelkűen megbocsát neki. A verset Balla Eszter olvasta fel. A koncert méltó befejezése volt az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztiválnak. A művészeti vezető, Kokas Katalin azt mondja: nagyon boldog, hogy végre megmutathatta, nemcsak Budapesten lehet ilyen színvonalú rendezvényt szervezni.

Kokas Katalin a Kaposfest művészeti vezető elmondta: sokan nem bíztak benne, hogy Rados Ferens is fellép, aki 25 éve nem játszott. Három hangversenyt élőben közvetítettt az Eurorádió. 20 millióan voltak rá kíváncsiak. A többi előadást fölvették és decemberig sugározzák. Várhatóan még 80 millióan hallgatják majd meg - mondta fesztiváligazgató. Kaposváron 13 ezren voltak a koncerteken.

Bolyki György fesztiváligazgató hozzátette: soha senki nem tesztelte ezt az infrastruktúrát, ami Kaposváron van, hogy egy világszínvonalú fesztiválnak helyet tud-e adni. Nekem nem probléma, hogy gyermekbetegségei vannak a fesztiválnak, az probléma lesz, hogyha egy év múlva még mindig gyermek lesz ez a fesztivál. Nekünk az a feladatuk, hogy jövőre már felnőttfesztivált csináljunk- tette hozzá.

A fesztivál ideje alatt többek között olyan sztárok játsszottak, mint Joshua Bell, Alina Pogostkina, Kocsis Zoltán. Jammelt Somló, fellépett Kulka János. Az első 4 napon a koncertlátogatók 90%-a máshonnan érkezett. Szőcs Géza kulturális államtitkár is itt járt. Szőcs Géza elmondta: ugyan Magyarországon egész évben el vagyunk látva rengeteg fesztivállal, koncerttel, rendezvénnyel, de még ebből a kínálatból is ez a fesztivál feledhetetlen módon kiemelkedik. A szervezők elárulták, már van elképzelésük a jövő évi programról. Perényi Miklós, Frankl Péter, és Kocsis Zoltán már igent mondott a felkérésre.

Címkék: kultúra