Szentmisével kezdődött az ünnepségsorozat agusztus 20-án. Rózsás László plébános arról beszélt, hogy a mai társadalom olyan, mint a homok, hiányzik belőle az összetartó erő, amit Jézus és Szent István is képviselt. A mise után a Kossuth téren koszorúkkal tisztelegtek Szent István előtt a város, a megye, a fegyveres erők, a hivatalok és a pártok képviselői.

Délután a városligetben több ezer embert vonzottak a programok.A Meistro Lovasklub bemutatóján Dani betyár is fellépett, pedig mindössze másfél hónapja ismerkedik a lovakkal. Sokan minden évben kijönnek és az egész délutánt itt töltik. Volt, aki még széket is hozott.
A Kaposvári Fúvószenekar megalapozta az este jó hangulatát. A Jaltán Grand prix díjat nyert együttes itt is brillírozott. Szita Károly polgármester arról beszélt: ahogy Szent István építette az országot, úgy gyarapítják a kaposváriak a várost.Szent István útján jár e kitaposott ösvényen és városlakókból közösségé váltunk, mert tudjuk, ahogyan Istvánnak Magyarország, nekünk Kaposvár a legfontosabb - tette hozzá. Az estet látványos tűzijáték zárta, amit teljes egészében megnézhetnek videós hírportálunkon

A kaposszerdahelyi millenium parkban is megemlékeztek az államalapítóról. Dr. Heintz Tamás országgyűlési képviselő szerint nagyon hasonlók első királyunk feladatai a mai problémákhoz.A nemzeti függetlenség megtartása mind a keleti, mind a nyugati hatalmakkal szemben, erős állam és politikai egység megteremtése, végül a magyar nemzeti, népi jelleg és szokások, magyar identitás megőrzése az európai társadalmak közé való beilleszkedés mellett - tette hozzá politikus. Az új lisztből sütött kenyeret is megszentelték.

A szerdahelyiek templomukat is ünnepelték 20-án, ami idén 75 éves. Egyidős Sovány Györggyel, akinek a nagyszülei sokat meséltek arról, hogyan épült a templom. A kaposszerdahelyi férfi hozzátette: közösen, társadalmi munkában készült a templom, az alapját a fiatalok betonozták le, a többiek, akik voltak ugye mesteremberek, azok építették föl a templomot. A templomban az ünnep idejére kiállították a Szent Korona másolatát és a jogarét is, amit idén készített Rónai Attila ötvösmester. Nagyatádon a Szent István szobornál tartott megemlékezésen a polgármester elmondta: a Szent Istváni életmű egyetemes jel. A Balaton-parton is mindenütt ünnepeltek. Balatonlellén műsorral és koszorúzással tisztelegtek az államalapító előtt, majd mindenkit megkínáltak a megszentelt új kenyérrel.

Címkék: emlékezés, Szent István, ünnep, kultúra