A jó minőségű, olcsó albérleteket keresik a diákok Kaposváron. Ebből alig találni, viszont túlkínálat van a rosszabb minőségű olcsóból. A kaposvári kollégiumokba várhatóan idén több költségtérítéses hallgató kerülhet be. Pécsen pedig a kollégiumfelújítások ellenére ugyanúgy biztosítja a város az 50 férőhelyet. Aki pedig nem kap koleszt, kérhet albérleti támogatást.

kolesz

Fodor Sarolta végzős joghallgató Pécsen. Éppen most kapta meg az értesítést arról, hogy idén is kapott kollégiumot. Az elmúlt 4 évben egyszer sem lakott albérletben.

- Soha nem szorultam rá, de első évben elég necces volt, akkor anyukámék kerestek volna albérletet - mondja Sarolta. - Meglehetősen szerteágazó, nagyon sokféle lehetőség van a lakásoknál, mind árkategóriában, mind felszereltségben. De sokkal jobban örülök annak, hogy kollégista lehetek Pécsen.

Idén már az új kollégiumban kapott helyet, havi 18 ezer forintot fog fizetni. A kaposvári önkormányzat a pécsi kollégiumfelújítások ellenére idén is biztosít 50 helyet. Azok a hallgatók, akik nem kapnak koleszt, albérleti támogatást igényelhetnek. Augusztus 19-ig kell erre jelentkezni az önkormányzatnál.

- A pécsi egyetemen sem tudunk mindenkinek kollégiumi férőhelyet biztosítani. Épp ezért a város ebben az éveben is hozzájárul az albérleti költségekhez, függetlenül attól, hogy melyik magyarországi egyetemen tanulnak - közölte Szita Károly Kaposvár polgármestere.

A város 7,5 millió forintot szán erre. Ebből mintegy 150 kaposvári fiatal kaphat 6000 Ft körüli támogatást. A Kaposvári Egytemen 9 és 13500 forint közötti összeget kell fizetniük a hallgatóknak, attól függően, hogy melyik kollégiumban laknak. A felsőbb évesek közül 509 hallagtó már biztosan beköltözhet. Összesen 850 hely van. Az elsősök jelentkezését most nézik át.

- Elsősorban nekünk az államilag finanszírozott hallgatókat kell felvennünk, de úgy néz ki, hogy most a költségtérítéses hallgatók is több helyet kapnak mint az elmúlt években - hangsúlyozta dr. Olsovszky Árpád, az Egyetemi Kollégium igazgatója.

Nekik csaknem 12 ezer forinttal többet kell fizetni, mert utánuk nem jár állami támogatás. Kaposváron 20 és 40 ezer forint között vannak az albérleti árak, ami kiadható. Pécsen 30-45 ezer, Budapesten 20-100 ezer forint között lehet találni 2 szobás átlagos állapotú albérletet. Az egyik lakást 35 ezerért adnák ki a kaposvári belvárosban, de nem kell senkinek, mert ódivatú. Ilyen ingatlan sok van.

- A tulajdonosok féltik a berendezéseket, és magát a lakást is, hogy esetleg lelakják, vagy károkat okoznak benne - mondta Oláh Miklós, a Genius 99 Ingatlaniroda vezetője. - Mivel nem tudják érvényesíteni a kaucióból ezeket a károkat, ezért nem is nagyon költenek a lakásokra, ezért jelentős túlkínálat van rosszabb minőségű lakásokból a piacon.

A diákok pedig új építésű, jól felszerelt albérletet keresnek, ám nem tudnak érte havi 80 ezer forintot kifizetni.

Címkék: kollégium, oktatás, kultúra