A civil szervezetek felajánlották szakmai együttműködésüket a kormányzatnak a fenntartható fejlődés hazai megvalósulása érdekében és ajánlásokat fogalmaztak meg a környezetpolitika főbb témáiban - írja a Magyar Madártani Egyesület honlapja.

A zöld szervezetek üdvözlik, hogy az elfogadott kormányprogram olyan elemeket is tartalmaz, amelyek előrelépésnek tekinthetők a fenntarthatóság szempontjából. Másrészt azonban alapvető megközelítési és strukturális problémákat is látnak, mert a kormányprogram a hazai természeti erőforrások "kiaknázását" tűzi ki célul, nem felismerve, hogy ezeket már jelenleg is túlterheltük.

A szervezetek szerint a szakpolitikákat ahhoz a tényhez kell igazítani, hogy a társadalmi-gazdasági aktivitás már meghaladta Magyarország ökológiai eltartóképességét. Ennek tudatában a politika minden szintjén érvényesíteni kell a környezeti szempontokat a mai polgárok egészsége és életminősége, valamint a jövő nemzedékek életlehetőségeinek védelme érdekében.

Ehhez erős kormányzati és társadalmi környezetvédelmi intézményrendszer kiépítése szükséges, ez egyúttal a gazdaság korszerűsítését, versenyképességének javítását is eredményezheti.

A tíz oldalas dokumentum konkrét javaslatokat tartalmaz az államháztartás, a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer, a természeti erőforrások védelme, az agrár- és vidékfejlesztés, a víz, a környezet és egészség, az éghajlatvédelem és energia, illetve az állatvédelem témáiban. A szervezetek a javaslatcsomagot eljuttatták a miniszterelnöknek, a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőinek és más érintett minisztériumoknak.

Az aláírók a kormányprogramban megfogalmazott társadalmi együttműködési szándék megvalósításához sürgetik a civil szervezetekkel való strukturált kormányzati kapcsolattartás formáinak mielőbbi kidolgozását és megvalósítását.

A teljes javaslat letölthető az MME honlapján.

Címkék: környezetvédelem, kultúra