olvasás

Vagyis bár ismeri a betűket, csak nagyon nehezen tud olvasni, írni, és gyakran nem érti a szöveget. Pedig az általános iskolákban évente többször is felmérik a gyerekek képességeit, és a gyengék külön fejlesztésben részesülnek. Ám aki otthon nem kap jó példát, hamar elfelejti az olvasást.

Évente háromszor végeznek olvasástechnikai felmérést a Kinizsi tagiskolában. Nézik az ütemet, a hibákat, és mérik az időt. A gyerekek általában a negyedik évfolyamban a legjobbak, mert alsóban sokat gyakorolnak. Versenyeket is nyernek. Legutóbb például a Mátyás király koráról szólót. Ahhoz is nagyon sokat kellett olvasni.

Van, aki szeret olvasni, mert otthon is ezt látta. Aki viszont más mintát hoz, annak gyakran nehéz az olvasás.

A Kinizsiben a 304 tanulóból összesen nyegyvenen részesülnek különleges fejlesztésben. Ez a diákok 13 százaléka, ami megfelel a városi átlagnak. Őket nem mutathattuk meg, sőt még a többiek előtt sem olvashatnak.

- A különleges bánásmódhoz való jog miatt, - ami védi azokat a gyerekeket, akik részképesség problémával rendelkeznek -, nem lehet közösség előtt olyan feladat elvégzésére kényszeríteni, amiről papírja van, hogy nem képes elvégezni - magyarázza Medgyesi Irén, iskolaigazgató.

Ők a tudásukról is külön számolnak be. Az olvasási hiányosságokról csak 4. év végén, vagy felsőben mondhatnak véleményt a szakemberek. Akkor viszont már sokkal inkább a tananyaggal kell foglalkozni, mint az olvasással. A szakember szerint meghatározó a társadalmi háttér.

- Azt kell mondjam, hogy a felnőtt magyar társadalom 25 százaléka nagy valószínűséggel gyanúsítható azzal, hogy funkcionálisan analfabéta - hangsúlyozza dr. Nagy Attila olvasáskutató.

A hátrányos helyzetű gyerekek egyébként igényelnék a könyveket és az olvasást. Derült ki egy kaposvári kísérleti programból, ahol felolvastak nekik.

- Sőt már az első alkalommal meglepve tapaszataltuk hogy ők maguk kérték azt, hogy ne csak nekik olvassanak, hadd olvassnak ők is - fogalmazott Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke.

Még a dyslexiás gyerek is ezt kérték. A jó eredmények miatt a programot országossá bővítenék októbertől, és várják az olvasótársak jelentkezését.

Címkék: olvasás, kultúra