Több százan vettek részt Kaposvár pedagógusnapi ünnepségén szerda este a Városi Sportcsarnokban. A rendezvényen köszöntötték az állami kitüntetetteket, többen polgármesteri dicséretben részesültek, és címzetes igazgatói oklevelet is adományoztak. Szita Károly köszönetet mondott a szakmai felkészültségért, a tudás közvetítéséért, a következetességért, emberségért.

- Az utóbbi években szakmailag hibás állami intézkedések sorát szenvedték el az iskolák. A kötelességteljesítést, az élhető rend és fegyelem megkövetelését száműzték a reformintézkedések. Eközben pedig egyre kevesebb pénz jutott oktatásra, ami azzal járt, hogy az önkormányzatra és magukra az óvodákra, iskolákra is egyre nagyobb teher hárult - mondta Szita Károly. Éppen ezért Kaposváron a költségvetés elsődleges kedvezményezettje az oktatás, csaknem 10 milliárd forintot fordít erre a város.

A polgármester beszélt arról is, hogy rengeteg kérdés merül fel mostanában az oktatásüggyel kapcsolatban, ezért fontos leszögezni: - Mi abban hiszünk, hogy az iskola, tudás-, érték- és kultúraközvetítő, nevelő intézmény, nem pedig egyszerű szolgáltatás.

Szita Károly megköszönte a pedagógusok elhivatott, áldozatkész munkáját, azt, hogy nemcsak tanítanak, hanem nevelnek is, jellemet alakítanak és személyiséget formálnak, motiválnak és bíztatnak.

A város vezetője az ünnepségen a gyermekek nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő pedagógiai munkájáért több óvodai és iskolai tanárnak és igazgatónak is elismerő oklevelet adott át, illetve címzetes igazgatói címet adományozott. A polgármester köszöntötte azokat a pedagógusokat is, akik állami kitüntetésben részesültek a közelmúltban.

Címkék: kultúra