Ez is kiderül Knoll Gyula napokban megjelent "Lovagok a keresztes háborúban" című német-magyar nyelvű könyvéből. A kaposvári szerző a Szent György Lovagrend három megyét képviselő priorja egy apródiskolát is létrehozna. Szerinte ugyanis edzettebb fiatalokra van szükség.

A keresztes lovagok harca is megelevenedik Knoll Gyula új könyvében. Beszél a fegyvereikre büszke lovagokról, akik még nevet is adtak kardjaiknak. És hogy egy úrhölggyel csak franciául társaloghatott egy lovag. A lovagi jellem ma sem halt ki.

Lovagok

Legutóbb Szegeden avatták a Szent György lovagrend tagjait. Ilyenkor azt mondják: ezt az egy ütést kell eltűrniük, a többit már nem. 25 somogyi taguk is van. A szerző az általuk viselt kappát és nyak keresztet hordja. A lovagoknak zöld szalagjuk van, ezüst csíkkal. A vezetőknek pedig a zöld szalagban arany csík van, és a kereszt is aranyból van. A jelzés a nyakban azt jelzi, ki a lovag, és kit tisztelnek vezetőjükként.

Nemcsak férfiak lehetnek lovagok.
- Egy hölgy számára, ami a legközelebb áll, hogy a karitatív munkát magára vállalja - magyarázta Kanyers Judit lovagdáma. - Ebben legyen segítségére a lovagrendnek, ezt mi megpróbáltuk a lovagtársnőmmel közösen a lehetőségekhez képest kihasználva a szegények megsegítésétől kezdve az ételosztásig.

A prior szerint a fiatalokból ma hiányzik a lovagiasság és a kitartás. Ezért - régi lovagi mintára - a Kassai lovasiskolával somogyi, német és osztrák fiatalokkal apródiskolát hoznának létre.

- Hét éves koráig a nők nevelték a fiúgyermeket, 7 évtől 14 évig odaadták egy lovag mellé tanulni, a lovas harci modort és a fegyverhasználatot elsajátítani. 14 éves kortól 24 éves koráig már fegyvernökként dolgozott és akár részt is vett a harcokban - sorolta Knoll Gyula.

A Szent György lovagrend tagjai azt mondják: jelszavuk ma is aktuális. "Lelkem Istené, életem a Hazámé, a becsületem az Enyém."

Címkék: Szt. György Lovagrend, Knoll Gyula, lovag, kultúra