MÉTA fesztivál

A zsűri személyes elfogultság nélkül, azonnal értékel. A verseny ugyanis anonim. A Magyar Fesztiválszövetség  a rendezvényt már minősített folklór fesztiválként tartja számon.

Néptánc oktatók kezdeményezésére indult. - Azt mondtuk, hogy nagyon-nagyon érdekes, hogy bármelyik országos fesztiválra megy az ember a gyerekeivel, nem azok az eredmények születnek, amit elvárhat a szakma - fogalmazott Szalai Tünde, a balatonboglári városi kulturális központ főszervező-igazgatója. - És akkor valaki így felsikított, hogy miért nem csináljuk úgy, ahogy a  társas táncosok, név nélkül. S megpróbáltuk.

Egyedülálló pontozási rendszert vezettek be. A zsűri ugyanis semmit nem tudhat a csoportról az értékeléskor. Csak a koreográfia címét ismeri. Ez vonzza az ország különböző részeiről ideérkező csoportokat.
Vojtek Attila, a Bihari János Aprók Táncegyüttes vezetője szerint ez a független fesztivál azért fontos, mert teljesen másképp mérettetik meg a csoportjuk. Rögtön van pontozás, az fel sem merülhet, hogy bizonyos lobbizás történjen, vagy befolyásolva legyen a zsűri.

- Az ország legjobb fesztiváljának tartom, és nem az egyik legjobb, hanem a legjobb!- mondta Horváth Tibor, az Örökség Gyermek Néptánc Egyesület regionális alelnöke. - Hiszen megjártam tizenév alatt az ország szinte összes fesztiválját, és ez a "leggyerekközpontúbb" és ez a leginkább olyan, úgy gondolom, ami reális.

A 27 néptánccsoport között egy kaposvári és két szennai is volt. Pünkösd hétvégéjén Bogláron csaknem 900 táncos lábú fesztiválozó őrizte a hagyományokat. A korccsoportonkénti nyerteseket díjazták. A legjobbak gálán mutatkozhattak be.

Az A csoportban a "Csipi-Csipi kánya" címmel előadást tartott Hajadonna (Szenna) kapta az első helyezést, míg a C korcsoportban "A krasznai vásárban" című koreográfiával az Együd Árpád Galagonya Tánccsoportja lett a legjobb.

Címkék: MÉTA, Balatonboglár, kultúra