A Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját ünnepeljük pünkösdkor. A Szentlélek ezen a napon látogatta meg Szűz Máriát, és az apostolokat, így lett ez ilyen fontos nap a keresztények számára. A katolikus, a református és az evangélikus egyház is a lélek és az egyház több ezer éves megújulását, az isteni szeretet és az egymással való törődés fontosságát emeli ki.

Biblia

Amikor elérkezett pünkösd napja ugyanazon helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszer olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna. És egészen betöltötte a házat, ahol egybegyűltek. Lángnyelvek lobbantak és szétoszolva leereszkedett mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a szentlélek és különböző nyelveken kezdtek el beszélni. Úgy, ahogy a lélek szólásra indította őket.

A Bibliából idézett a kaposfüredi plébános. Azt mondja pünkösdkor nem csak a szentlélek eljövetelét, hanem az egyház születését is ünneplik egyben.

- A megújulásra hív fel a pünkösd. Hiszen a szentlélek mindig újat ad és arra bíztat bennünket, hogy hallgassunk az Isten szavára - mondta dr. Fábry Kornél katolikus plébános. - Aki szól is a lelkiismeretünkön keresztül. És, ha valóban nyitottak vagyunk az isteni vezetésre, akkor ő egy életen át el tud bennünket vezetni és csak jóra indít.

A református egyház képviselője szerint pünkösd az egyik legmegfoghatatlanabb ünnepkör.

- A szentlélek az egyetlen dolog, ami nem kézzel fogható. És ez 2000 éve nem változott az egyházban - magyarázta Perpék Attila, református beosztott lelkész. - Pünkösd üzenete elsősorban az, hogy az Isten ma is gondoskodik rólunk, ma is gondot visel. És ezt pontosan a szentlélek munkáján keresztül végzi el az emberek szívében és lelkében.

Pünkösdkor az evangélikus egyház is visszatekint a gyökerekhez, a múltba. De nem csak az egykori eseményt ünneplik.

- Hálát ad azért is, hogy az Isten lelke azóta is munkálkodik, embereket megszólít, emberi életeket formál és az is, hogy történjen ez így is a mi korunkban - fogalmazott Szemerei János, evangélikus lelkész, esperes. - Mert meggyőződésünk és tapasztalunk az, hogy aki az Isten szeretetét megismeri, aki hitre ébred, annak az élete minőségi változáson megy át.

Az egyházi felekezetek vasárnap és hétfőn istentiszteleten emlékeznek pünkösdről. A Kaposvári székesegyházban vasárnap fél 11-kor bérmálással egybekötött szentmisét celebrál Balás Béla megyéspüspök.

Címkék: Pünkösd, egyház, ünnep, kultúra