Átlagosan 20-50 órát hiányoznak igazolatlanul a kaposvári diákok. Az adat megtévesztő, mert csupán a tanulók 1-2 százaléka lóg. Ők viszont nagyon sokat. A szakemberek azt mondják, egyre gyakrabban fordul elő, hogy dolgoznak, vagy kisebb testvéreikre vigyáznak. A hiányzások visszaszorítására most törvénytervezet készült, ami a családi pótlék korlátozásával kényszerítené a szülőket, hogy iskolába járassák csemetéjüket.

iskola

Kaposváron tavaly az Építőipariban volt a legmagasabb az igazolatlan hiányzások száma. Az idei csúcstartó Richárd. Több, mint 170 órát hiányzott.

- Azért, mert segítettem otthon, és hogy saját pénzt keressek - indokolta Horváth Richárd.

Vagyis dolgozott iskola helyett. Azonban nem minden fiatal ezért hiányzik.

- Vagy valamilyen üzletközpontban vagy a városban tekeregnek - magyarázza Mészáros János osztályfőnök. - Nagyon sok vidéki diák jár hozzánk. Leszállnak a buszról és szinte bandába tömörülve járják ezeket a plázákat, korzókat.

A tanárok azt mondják, a szülők egy részét nem nagyon érdekli, jár-e a gyerek iskolába.

- Ez azért is van, mert a tanulók többsége olyan családi háttérrel rendelkezik, hogy nem igazán az lenne a minta számukra fogalmazott Agócs Attila, az építőipari iskola igazgatója.

Ha egy diák 30 óránál többet hiányzik, a gondviselője ellen szabálysértési eljárást indítanak. Vagyis leginkább a hátrányosabb helyzetű régetekből kerülnek ki a hiányzók. És éppen ezért általában pénzbüntetést sem tudnak fizetni.

Idén március közepéig 120 olyan tanulót regisztráltak a város iskoláiban, aki több mint egy napot hiányzott igazolatlanul. A legtöbben az építőipariból, a Széchényiből és a Kinizsiből lógnak, ahogy az előző tanévben is.

Egy mostani törvénytervezet szerint ahol a gyerek 50 óránál többet mulaszt igazolatlanul, ott a családi pótlékot nem pénzben, hanem természetbeni juttatásban adnák. Somogyban több mint 40 ezer család, mintegy 65 ezer gyermek után kap családi pótlékot.

- A családi pótlékos elképzelés jó intézkedés erre a kis számú, de súlyos eredménytelenséget produkáló társaságra. Félelmeink viszont vannak ezzel kapcsolatban.

Például, hogy egyre többen szereznek majd valahonnan igazolást. Ezt tapasztalták az utóbbi években az oktatási irodában is. Kaposváron egyébként tavaly óta szigorú monitoring rendszert vezettek be a hiányzók nyilvántartására, és rögtön értesítik a gyermekvédelmi hatóságot is.

Címkék: Lógás, oktatás, kultúra