Festők városa

A négynapos kulturális áradatról Simonics Lászlóné művészeti vezető és Stickel Péter oktatási igazgató tartott sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a városházán.

Tíz év alatt hagyománnyá, a művészet ünnepévé vált a Festők Városa Hangulatfesztivál. Rippl-Rónai, Vaszary és Galimberti szülővárosában évről-évre találkoznak egymással a kaposvári kulturális intézmények, a múzeum, a képtár, a könyvtár, az egyetem, a helyi és országos művészeti szerveződések és az ezekhez nem tartozó egyéni alkotók.

Az idei program középpontjában Rippl-Rónai József művészetének francia gyökerei: a Gauguin körül kibontakozó francia Nabis csoporthoz való kapcsolódása áll, de a látogatók találkozhatnak Vaszary János tanítványainak munkáival is. Kiemelendő a magyar Van Gogh-ként is emlegetett Tóth Menyhért műveiből nyíló kiállítás.

Átjáró címmel szabadtéri kiállítások - elektrográfiai és installációs tárlatok, performaszok és médiaművészeti alkotások - egész sora jelenik meg a sétálóutcában és a belváros más közterein. A Festők Városa idén sem csak az ecsettel, krétával alkotó művészeknek nyújt otthont, hiszen üvegfúvók, keramikusok, népi iparművészek bemutatói is színesítik a programsorozatot.

A rendezvény költségvetése 22,5 millió forint, az önkormányzat 20 milliós támogatásán felül 2,5 millió forint egyéb forrásból biztosított.

A fesztivál nyitóünnepsége május 27-én, csütörtökön 19 órakor kezdődik a Kossuth téri szabadtéri színpadon. A programokról bővebben a www.festokvarosa.hu oldalon olvashatnak.

A részletes programhoz klikkeljen IDE!

Címkék: Festők Városa, kultúra