Félhold


Május 11-én, kedden 13 órától a zenéé lesz a főszerep: a Mediawave népzenei műhelye költözik a Művészetek és Irodalom Házába, tagjai ezúttal a megnyitóról ismert Sarikamis zenekar és a Fanfara Complexa lesznek. A két társulat évek óta a Mediawave visszatérő vendége. A Fanfara Complexa moldvai tánczenét játszik, a Sarikamis kurd népzenét, a közös program tehát igazi zenei csemegét ígér - az együttesek közös produkcióját a délután folyamán az utcán is meghallgathatjuk, 18 órakor pedig nyíltszíni táncház kezdődik a Jókai téren, ahol a talpalávalót a két együttes szolgáltatja - minden táncolni vágyót szeretettel várnak!

Szerdán 17 órakor nyílik a csodálatos darabokat felvonultató török szőnyegkiállítás; aznap 19 órától a magyar, de török népzenét játszó Canlar együttes koncertezik a Művészetek és Irodalom Házában.

Vasárnap Pécsre ért és sajtótájékoztatót tartott Simon Wintermans Pécsen élő holland férfi, aki már április 7. óta két keréken rója Európát. Célja, hogy 17 országot és mintegy 5500 kilométert biciklizve végiglátogassa Európa három kulturális fővárosát, a németországi Essent, a magyarországi Pécset és a törökországi Isztambult.

Május 22-én, délután 15 órakor újra megnyitja kapuit a pécsi Jakováli Haszan-dzsámi és kiállítótere. A dzsámiba való betérés előtt a látogatók rövid bevezetést kapnak az iszlám kultúra, vallás és művészet világába, és megismerkedhetnek a Jakováli Haszan-dzsámi és az egykori mevlevi kolostor történetével. Az „Allah útján” címmel megnyíló kiállítás kurátorai Dr. Bardi Terézia, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának tudományos igazgatóhelyettese, valamint Dr. Sudár Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa.

Címkék: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, Mediawave, Sarikamis, Bardi Terézia, Canlar, Simon Wintermans, Művészetek és Irodalom Háza, Fanfara Complexa, Sudár Balázs, MTA, Magyar Tudományos Akadémia, Európa Kulturális Fővárosa, EKF, Pécs, kultúra