Lovasi András


Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO „Városok a békéért” díját, a balkáni háborúk idején tanúsított magatartása, valamint a kisebbségekkel való bánásmód miatt. Május 9-én, a béke világnapján a városban jelen lévő vallások szakrális tereiben egyházi és hagyományos zenei alapokra épülő kortárs muzsika csendül fel. Ennek keretében  fellépnek a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete hallgatói a Pius templom Kórusának közreműködésével. A Cella Septichorában kora középkori latin himnuszok csendülnek fel a Sator Quartet, Bognár Szilvia és Lovasi András előadásában. A Belvárosi Református templomban a balatonszárszói Soli Deo Gloria Kórus és Pörneki Anikó énekművész lép fel.

A Ferences templomban Otoki Paduai Szent Antal templom "Boldog Alojzia Spenicek" Vegyeskara, a V.K.I. Lickl György Női Kamarakórusa és a Szeráfi Kórus mutatkozik be.
A Zsinagógában a Bíró Eszter Quintet (Bíró Eszter, Fodo, Nikola Parov, Papesch Péter, Hámori Péter) játszik majd.

A Dómmúzeumban Szvorák Katalin A nap megszentelése címmel énekel himnuszokat, zsoltárokat és imákat. Az fellépésen közreműködik Andrejszki Judit, Gombai Tamás és Pejtsik Péter.

Kiállításra kerül Kelle Antal képzőművész-artformer “Mű a Szentföldről” című munkája Pécs világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban. A szobor egy bronz rög, mely szimbolizálja a mai Európát és az egész világot különösen próbára tevő emberi másságok elviselését és összefonódását. Az alkotást a Vatikán megvásárolta, így az első és utolsó alkalommal tekinthető meg hazánkban.

Címkék: Andrejszki Judit, Lovasi András, Szvorák Katalin, Bíró Eszter, Hámori Péter, Papesch Péter, Pörneki Anikó, Pejtsik Péter, Fodo, Nikola Parov, Kelle Antal, Bogánr Szilvia, Gombai Tamás, Sator Quartet, Cella Septichora Látogatóközpont, béke, Európa Kulturális Fővárosa, EKF, Pécs, kultúra