Babinszky László a csőd felé vezette az egyetemet, ehhez pedig hathatós segítséget kapott a gazdasági főigazgatótól, Győrfi Istvántól - írja a napilap. Emiatt rendkívüli megszorító intézkedéseket vezetnének be. Azonnali végrehajtandó intézkedésként az eddigi maradványok 50 százalékát zárolnál.

Továbbá minden egyetemi egységnek takarékossági programot kell kidolgoznia, amelyben csökkentik a közüzemni költségeiket, felmérik a létszámleépítési lehetőségeket, csökkentik a reprezentációs kiadásokat. Az ÁTK-nál és a központi egységeknél pedig létszám- és bérstopot kell elrendelni. A második hullámban emelnék a tanárok óraszámát, és felülvizsgálják az óraadók szerződéseit. Leállítják a felújításokat és a beruházásokat, ez alól csak a pályázati forrásból támogatott beszerzések képeznek kivételt. Csökkentenék az egyetem épülethasználatát is.  

Az egyetemnek a napilap által megszerzett dokumentum szerint összesen 396 millió forintos hiánya van. A központi egységek 237 millió, az állattudományi karnak 109 millió forintos hiánya van. Ehhez jön a többi kar néhány tízmillió forintos mínusza, valamint a 110 milliós visszafizetési kötelezettség. Ez utóbbit a hallgatói létszámcsökkenés miatt kell átutalnia az oktatási minisztériumnak.

Az egyetem kasszájában 196 millió forint maradt az előző évből.

Mint ismert, Babinszky László megbízatása június 30-án jár le. Az újraválasztáson pedig a szenátus nem erősítette meg posztján. Mivel más induló nem volt, ezért új választást kell kiírni.

Nincs csőd közeli állapotban a Kaposvári Egyetem

Cáfolta a szerdai országos sajtóban megjelenteket az intézmény gazdasági főigazgatója. Dr. Győrfi István azt mondta: az egyetemnek nincs 60 napon túli szállítói tartozása, rendelkezésre állnak a pályázatok önerejéhez szükésges pénzek és nem terveznek létszámleépítést valamint óraszámcsökkentést sem. A főigazgató szerint egy lejárató kampányról van szó.

- Nincs csőd közeli helyzet, amit az is igazol, hogy az egyetemnek nincsen 60 napon túli lejárt szállítói tartozása. Az egyetem összes tartozásállománya nem éri el az egy havi kiadásának összegét. Ez egy jó arány - hangsúlyozta a Kapospontnak dr. Győrfi István.

Ráadásul a híresztelésekkel ellentétben rendelkezésére áll az egyetemnek az a 160 millió forint, ami a pályázatok önerejéhez szükséges. Idén egyébként csaknem három milliárd forint uniós forrást remélnek - tette hozzá. Az egyetem vezetése nem óraszámcsökentéssel és létszámleépítéssel kíván spórolni, hanem bevételeinek növelésével.

Kutatási és uniós forrásokra pályáznak, kilépnek a gáz és árampiacra. A gazdasági főigazgató szerint folyamatos lejárató kampányról van szó. Nem véletlen ugyanis az időzítés, csütörtökön tárgyalja a szenátus az újabb rektori pályázat kiírását. A 7 milliárd forintos költségvetésű intézmény állami támogatása egyébként az utóbbi években csaknem 700 millióval csökkent. Egyelőre ez sem okoz stabilitási problémát.

Címkék: oktatás, Kaposvári Egyetem, kultúra